La inversió prevista pels comuns creixerà un 12% aquest 2025

Canillo, Encamp i la Massana lideren l’increment de despeses de capital mentre que Sant Julià i Escaldes-Engordany són les dues parròquies que, almenys per les previsions pressupostàries, trepitgen el fre

Imatge aèria de com serà el futur casal del poble d'Encamp.
Imatge aèria de com serà el futur casal del poble d'Encamp.

Els comuns preveuen per aquest 2025 un increment considerable de la inversió. En aquest sentit, els imports pressupostats per a l’exercici apunten a superar de llarg els 65 milions d’euros destinats a despeses de capital. Això suposaria un increment de gairebé el 12% en comparació a la xifra que es va consignar en els comptes parroquials de l’any passat. Ara bé, també cal tenir en compte que no és una evolució homogènia. Mentre hi ha corporacions, com ara Canillo, que faran un salt endavant molt important, d’altres, com Sant Julià, aposten més per frenar.

Així es desprèn de l’anàlisi efectuada per Altaveu un cop s’ha completat el cicle d’aprovacions dels diferents pressupostos per aquest 2025, el darrer, ara fa uns dies, el lauredià. Pel que fa a la inversió, entre tots set comuns preveuen arribar a 65,64 milions d’euros en inversió. La xifra supera la que es va preveure en els comptes de l’any passat, que era tot just de 58,6 milions. Per tant, el salt és de gairebé el 12%.

Tres comuns lideren de forma ferma aquesta evolució a l’alça de les despeses de capital. Per un costat, Canillo, que salta dels 7,26 previstos el 2024 a 11,18. És a dir, gairebé quatre més, un 54% d’increment. En gran part s’explica per l’ambició de tirar endavant el giny mecànic que ha de servir per connectar el poble amb el pont tibetà, així com per altres actuacions com l’embelliment del nucli antic o la reforma de la general 2 al seu pas per la vila.

En segon lloc, el pressupost d’Encamp creix, pel que fa a la inversió, 3,54 milions. Passa dels 10,22 de l’any passat a 13,76. En aquest cas, la partida inclou projectes ambiciosos com l’ampliació del casal del poble -la llar de jubilats-, la remodelació del nucli antic de les Bons o l’inici de la segona fase de la reforma de l’avinguda Joan Martí. En aquest cas, l’augment és del 34,6%.

Evolució de la inversió pressupostada pels comuns (2024-25)
Evolució de la inversió pressupostada pels comuns (2024-25)

També creix de forma notable la inversió a la Massana. Salta de 4,27 milions previstos el 2024 a 7,72 enguany. Per tant, gairebé un 81%. És el creixement percentual més fort de tots els comuns i s’explica per l’aposta (forta i necessària a la vegada) per reforçar la xarxa de distribució d’aigua així com per la part comunal de les obres de la desviació.

Andorra la Vella i Ordino també incrementen la inversió, tot i que de forma més moderada. En el cas de la capital, passa de 9,5 milions a 11,02, un 16% més. Per la seva banda, al comú ordinenc la partida creix tot just 500.000 euros: de 5,6 a 6,1. Un 8% més.

En canvi, hi ha dues corporacions que trepitgen el fre. Sant Julià de Lòria ho fa un cop completada la part grossa de la reconstrucció del centre cultural i de congressos. Per això, la inversió prevista es queda en tot just 4,06 milions, en comparació als 7,26 consignats l’any passat. La davallada és del 44%. Per la seva banda, Escaldes també acabarà projectes ambiciosos com Caldes o els aparcaments de l’Església o del Falgueró, però es quedarà en 11,8 milions de despeses de capital, en comparació als 14,5 del 2024. Així doncs, una caiguda del 18,6%.

Comentaris (5)

Trending