Estupefacció per ‘la casa del turc’ al fons de la vall de Ransol

Una actuació arquitectònica privada, amb la construcció d’uns murs tan al costat del riu com de la carretera, causa sensació i un impacte ambiental notable en el paratge canillenc

https://youtu.be/roXS9LHrFYI

Havia de ser, inicialment, una borda d’un empresari andorrà. Però finalment, i pel motiu que sigui, es va vendre la construcció encara a mig fer a un inversor turc que no amaga pas la seva nacionalitat. Des de fa temps que la bandera del país otomà, juntament amb l’andorrana, lluen en un edifici que els darrers temps ha agafat, quant a la seva urbanització i la del seu entorn, velocitat de creuer, causant una forta estupefacció entre els passavolants i els excursionistes habituals de la vall de Ransol.

La transformació que està experimentant el fons de la vall canillenca és espectacular. Es tracta sense cap mena de dubte d’una actuació privada que s’ha accelerat els darrers mesos. El comú de Canillo respon amb silenci quan se li demani si l’actuació arquitectònica gaudeix dels permisos corresponents. Ningú no té clar si dita construcció disposa dels estudis d’impacte ambiental favorables. Perquè d’impacte, en causa.

WhatsApp Image 2020 06 20 at 13.42.34
La borda 'principal' ja fa unes quantes setmanes; l'evolució de l'entorn a nivell constructiu ha estat molt notori en pocs dies.

De fet, aquesta és la queixa dels naturalistes i altres amants d’una vall esplèndida a la parròquia de Canillo. “La borda està quedant molt bé, només amb el que deu costar el llosat, altres s’hi farien un xalet sencer. Però estèticament xoca amb l’entorn. És el mateix que s’hi plantessin una construcció així al bell mig de la vall d’Incles. Algú clamaria al cel i amb raó”, expliquen fonts veïnals. Altres lamenten que “amb diners i amics, tot s’hi valgui”.

a63abce9 4d39 4c9f 93e3 d261e58ebce9
Una construcció de fusta annexa a mig fer.

Els darrers mesos, les darreres setmanes, el ritme constructor s’ha enfilat. De fet, les imatges que acompanyen aquestes línies hauran quedat com aquell que diu, obsoletes. Des de la borda principal i un edifici annexe que s’hi està fent, almenys amb l’estructura de fusta, fins a un parell de murs que s’han fet, al costat del riu i al costat de la carretera. Tot plegat amb una incidència brutal -amb l’aprovació o no dels experts ambientals de l’administració- en el paisatge original.

9a04bd01 dde7 4cdc a34d 04078c4db0a8
Un dels murs que s'està fent.

 

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending