Estupefacció de colliters pel servei de recollida a domicili de tronxos de tabac del comú de Canillo

Els pagesos d’altres parròquies que no eren conscients de la decisió comunal canillenca que fa anys que dura han ‘descobert’ amb sorpresa la iniciativa

El vehicle del comú de Canillo en les instal·lacions de Ctrasa.
El vehicle del comú de Canillo en les instal·lacions de Ctrasa.

El comú de Canillo ofereix als colliters de tabac de la seva parròquia traslladar els tronxos que es desaprofiten fins al centre de tractament de residus. Fa anys que es fa, però no és pas un servei de domini públic malgrat que a la parròquia canillenca, almenys els pagesos, n’estan al corrent. Ara, colliters d’altres punts del país que han descobert la iniciativa s’han sorprès de la mateixa. Hi ha certa estupefacció.

Una vegada represa l’activitat econòmica, els colliters han anat portant la collita de l’any passat al forn incinerador. Aquesta era una mesura excepcional en la lluita per combatre la propagació del coronavirus. I s’espera que no s’hagi de repetir. El que sí que és usual temporada rere temporada és que els tronxos que es desaprofiten, cada colliter, cada pagès, els acabi duent a Ctrasa perquè es cremin.

De manera general, no s’és conscient, o no se n’era, vaja, que en el cas de Canillo, el comú s’encarrega del transport sempre que el colliter vulgui que li prestin el servei. Com que les darreres setmanes s’hauria intensificat el port, el camió canillenc hauria estat més visible. Fonts canillenques consultades han explicat que des del primer mandat del consolat Mandicó-Palmitjavila es va passar a oferir aquest servei.

És un servei molt ben rebut pels pagesos, que consideren que és un ajut en un moment de conreu important i, per tant, de feina. Ara, sí que és clar, han reconegut les fonts, que no és evident que des d’una institució pública de forma unilateral es dugui a terme aquest transport de forma totalment gratuïta pel beneficiari. En tot cas, els colliters d’altres parròquies no farien un lleig a que cada comú adoptés la mateixa decisió i oferís el mateix servei.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending