L’espai Caldes acull els ‘Pioners de l’Hoteleria’

L’exposició, que estarà disponible fins al 8 de gener, fa un recull de l’evolució del país i, concretament, de la parròquia, fins a convertir-se en un punt clau per al turisme de masses

Les etiquetes que es repartien als hotels per posar-les a les maletes
Les etiquetes que es repartien als hotels per posar-les a les maletes Pilar Candel

L’espai Caldes, a Escaldes-Engordany, fa un retrocés en el temps fins a situar-se entre els anys 1900 i 1960. Concretament, se centra en els ‘Pioners de l’Hoteleria’, aquelles famílies que van ser les impulsores del canvi fonamental que va tenir Andorra en aquells anys, i que va passar a ser un país d’economia centrada en la ramaderia i l’agricultura, a una economia de serveis.

El recull d’objectes, llibres i vivències ajuden a traçar i a traçar d’una manera explícita el recorregut del país durant aquests anys complicats, però que van servir per arribar fins al que és actualment. “Mostrem a la gent que va posar Andorra al mapa”, ha apuntat el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Joaquim Dolsa. Aquestes famílies han sigut les que han aportat diversos objectes a l’exposició, com organitzadors, una taula amb tot el seu joc de coberteria o banyeres, tan típiques als hotels de la parròquia que començaren a fer ús de les aigües termals.

“Conèixer i reconèixer el passat ajuda molt a prendre decisions en el futur”, apuntava Dolsa. De fet, tal com han indicat durant l’explicació de l’exposició, es pot veure a les imatges que no s’ha descobert res de nou. Des del departament de Cultura del comú, impulsors del projecte, afirmaven que “ara al país estem intentant impulsar el turisme de natura, la bicicleta, l’esquí, tot això podem veure que ja es feia en aquesta època”.

A les parets de l’espai Caldes es poden veure tota mena d’explicacions sobre aquesta evolució, títols de llibres per a viatgers que criden l’atenció, com és ‘La República d’Andorra’, també s’han recollit maletes, que van decorades amb els adhesius típics dels hotels. “Aquestes etiquetes eren una forma de donar-se a conèixer arreu del món, els turistes les portaven a tot arreu”, han apuntat des del departament. A més, estaran disponibles perquè els visitants les puguin adquirir a un preu pràcticament simbòlic.

Un altre punt clau d’aquesta exposició és tot el que envolta a l’explotació de les aigües termals d’Escaldes-Engordany com a atractiu dels hotels de la parròquia. “Aquestes famílies impulsores es van adonar hi podien fer ús i que la gent responia al reclam, molt abans que es creés Caldea”, apuntava Dolsa. Així, es pot veure una de les banyeres típiques que es tenien en aquests establiments, i que es traslladaven a les habitacions per proporcionar als clients aquests serveis.

L’exposició estarà disponible fins al 8 de gener, i Dolsa ha apuntat que és únicament un inici, “una mena d’homenatge”, que es desenvoluparà en el temps i que anirà prenent noves formes. El conseller de cultura, Valentí Closa, ha explicat que en setembre es farà la presentació oficial a la ciutadania i, complementàriament, hi haurà diversos actes complementaris. “Es toquen molts temes, per això hem dedicat quatre mesos per poder aprofundir-ne bé”, ha apuntat Closa.


Etiquetes

Comentaris

Trending