Escaldes inicia al juny una prova pilot de sis mesos de bus a la demanda

El comú ha presentat aquest projecte de transport públic, que busca apropar els veïns de les zones perifèriques fins al centre de la parròquia

El comú d'Escaldes-Engordany presenta el projecte del bus sota demanda.
El comú d'Escaldes-Engordany presenta el projecte del bus sota demanda. Pilar Candel

El comú d’Escaldes-Engordany ha presentat el projecte de bus a la demanda. Concretament, la prova pilot de sis mesos que està previst que s’iniciï el juny. L’objectiu d’aquesta nova oferta de transport públic és apropar els ciutadans que viuen a zones més perifèriques fins al centre de la parròquia. De moment, es tracta una proposta de prova, i encara hi està obert el concurs nacional per l’adjudicació, al que podran accedir tant empreses d’autobusos, com de taxi.

El comú d'Escaldes-Engordany ha exposat que la prova pilot de sis mesos del bus a demanda respon a diferents necessitats. La primera d’elles, apropar d’una manera còmoda i eficient a les persones que viuen a les zones més perifèriques de la parròquia. Però, també, tal com ha indicat la consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell, també es tracta d’una manera de millorar la qualitat de l’aire a la parròquia. A més, per facilitar-hi encara més la mobilitat per Escaldes, s’hi instal·laran elements perquè es puguin lligar bicis o patinets.

El pressupost d’aquesta prova pilot és de 350.000 euros, des de l’inici fins a finals d’any. En cas que tot funcioni correctament, s’ampliarà la contractació fins a cinc anys

El concurs d’adjudicació d’aquest projecte de transport públic està obert, i hi podran accedir tant empreses d’autobusos, com de taxi. Açò es deu a les capacitats que tindran els vehicles, que seran d’una mida que no superi els 8 metres, per poder accedir-hi a les urbanitzacions més estretes, com La Solana. El pressupost d’aquesta prova pilot és de 350.000 euros, des de l’inici fins a finals d’any. En cas que tot funcioni correctament, s’ampliarà la contractació fins a cinc anys.

Aquesta partida inclou des dels vehicles, la contractació i formació de nous conductors, fins a la creació de l’aplicació que s’utilitzarà per poder sol·licitar aquest servei. Respecte a les tarifes, des del comú expliquen que encara no s’han establert, però que no seran gaire elevades. Per saber exactament el preu del viatge, s’esperarà a veure els resultats d’aquests primers mesos.

L’autobús sota demanda és un servei que, tal com ha explicat Vendrell, ja s’utilitza a altres països i zones petites, amb bons resultats. “Considerem que es tracta d’un servei molt versàtil, que s’adaptarà a les necessitats dels ciutadans”, ha indicat la consellera. Es podrà sol·licitar un viatge des de les zones perifèriques fins 30 minuts abans de realitzar el trasllat. Tot el procés es realitzarà a través d’una app, on es podrà veure en temps real per on està el vehicle i quin serà el seu trajecte. La inspectora de Medi Ambient, Montse Sánchez, ha assenyalat que “es tracta d’un projecte arriscat, molt ambiciós. Per tant, esperem la total col·laboració de la ciutadania per continuar endavant”.

Comentaris

Trending