Escaldes destinarà un milió d’euros en prestacions directes per a les persones amb dificultats

El comú crea el departament d’Acció Social i està acabant d’ultimar un paquet d’ajudes al teixit empresarial per uns 600.000 euros

Rosa Gili i Magda Mata durant la presentació de l'ordinació.
Rosa Gili i Magda Mata durant la presentació de l'ordinació. Toni Solanelles

El comú d’Escaldes posarà en marxa en breu un departament d’Acció Social que disposarà d’un catàleg de prestacions directes a les persones, a les famílies, que serà “dinàmic, modulable i ajustable a les necessitats” que vagin sorgint, més encara en plena època de coronavirus. La corporació preveu destinar a aquests ajuts prop d’un milió d’euros. El comú també està treballant en l’elaboració d’un paquet de subvencions per al teixit empresarial, al qual s’hi injectaran uns 600.000 euros.

La cònsol major escaldenca, Rosa Gili, considera “ambiciosa” la iniciativa, que es preveu que no sigui aïllada sinó que perduri en el temps, com ha remarcat la consellera d’Acció Social, Magda Mata, que ha ressaltat també que es pretén ser “àgils i proactius”. Un funcionari especialitzats i integrat a Tràmits serà la porta d’entrada a les prestacions, que no volen “estigmatitzar” perquè “tots ens podem trobar en un moment donat a la cuneta”. L’ordinació s’aprovarà aquest dijous i en tres mesos se’n farà un primer balanç. Dijous de la setmana que ve el punt d’informació i acompanyament ja estarà en marxa.

El programa d’ajuts, que pretén ser “dinàmic, modulable i ajustable a les necessitats”, s’aprovarà aquest dijous i a partir del dia 22, dijous que ve, hi haurà un punt d’informació a Tràmits

Gili i Mata han exposat genèricament el projecte en espera que aquest dijous s’aprovi i es detalli tot el catàleg de prestacions, per dir-ho d’aquesta manera. Ajuts que aniran des de bons per alimentació en botigues de la parròquia, fet que contribuirà també a dinamitzar l’activitat comercial que no passa tampoc per un moment fàcil, fins a ajuts per a la llar en forma de facilitar a persones grans, per exemple, operaris per a la neteja. Subvencions per a l’emancipació, qüestions relacionades amb els infants i adolescents i, també, ha deixat clar la cònsol, un ajut per  a l’habitatge, que tenen clar que és tot un problema.

En aquest marc, les dues mandatàries escaldenques han deixat clar que els criteris per atorgar les ajudes, les prestacions, no faran que les aportacions comunals siguin incompatibles amb les que puguin fer altres administracions. “Seran complementàries en alguns casos”, ha remarcat Gili, que com Mata han destacat que el que volen és ser àgils i ràpids, que qui necessita un ajut el necessita de forma immediata. Els criteris per a l’atorgament de les prestacions quedaran definits en un reglament, però se serà flexible i no es basarà en cap llindar ja preestablert.

“Tornem a aquelles matemàtiques més primàries: ingressos, despeses i romanent”, ha indicat la consellera de l’àrea social, que ha deixat clar que no caldrà que algú “sigui pobre de solemnitat” perquè pugui acollir-se a les ajudes que esperen que siguin transitòries. “Volem estar al costat de tothom i contribuir a què les persones puguin treure el coll de l’aigua”, ha vingut a dir Rosa Gili, que ha deixat clar que el comú, al marge del que puguin fer o opinar altres institucions, vol estar al costat dels seus ciutadans. “Si hi ha una necessitat, no entrem en competicions absurdes. El que ens regeix són les necessitats”, ha deixat clar la cònsol.

Malgrat que es reglamentaran uns criteris bàsics per a l’assignació de les prestacions, no hi haurà uns requisits especialment tancats per llindars estrictes: “Tornem a aquelles matemàtiques més primàries: ingressos, despeses i romanent”

Per poder-se beneficiar de les prestacions cal estar òbviament censat a Escaldes, però no hi haurà un requisit mínim de temps. S’analitzarà cas per cas cada situació i si fa falta s’anirà als domicilis dels sol·licitants, en una manera més de conèixer la realitat social de la parròquia i “prendre la temperatura” de la situació a manca de dades reals i objectives en molts casos. Per això, i encara que hi hagi un catàleg inicial de prestacions, no es pot descartar que puntualment se n’activin d’altres. “Ho mereix la situació i el benestar de les famílies”, ha remarcat Gili.

La dotació pressupostària surt de la bossa de 2,5 milions del qual, el milió que no anirà a les ajudes que ara s’estan acabant de perfilar, servirà per transferir-lo al fons solidari Covid de Govern. El milió d’euros serà des d’ara fins a final d’any. En vista al pressupost de l’any que ve, encara és aviat, han remarcat les dues dirigents comunals d’Escaldes per treure conclusions i avançar dotacions de partides. Però és clar que es continuarà fent una aposta per estar al costat de “tothom qui ho necessita” i més ara que “la Covid encara ha agreujat més la situació”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending