Escaldes avança la millora de l’enllumenat públic per la crisi energètica

El comú tenia previst fer el canvi al llarg del 2023, però ha decidit accelerar i ja tirarà endavant una part de la iniciativa aquest any, amb una inversió de 311.000 euros

Un moment de la sessió de comú.
Un moment de la sessió de comú. G. P.

El comú d’Escaldes-Engordany ha decidit accelerar la modernització de l’enllumenat públic vista l’actual situació de crisi econòmica. En un principi, es preveia encetar el projecte l’any vinent, però s’ha optat per avançar almenys una primera fase. Així, en el que resta d’any es reformarà part dl sistema, amb una inversió de 311.000 euros, dels més de 800.000 en què s’havia pressupostat tot el projecte. D’aquesta forma, els canvis en alguns punts s’implementaran ja aquest mateix 2022.

Per tirar endavant aquesta intervenció, el ple de comú celebrat aquest dilluns ha donat el vistiplau a la creació, via crèdit extraordinari, de la partida necessària. La proposta ha estat validada tant des de la majoria com per part de la minoria. El cònsol menor, Joaquim Dolsa, ha explicat que “s’havia pensat començar l’any vinent”, però vist l’actual context energètic es considera interessant poder avançar feina.

Així, es canviaran més de 600 llums, tant de camins com de carrers, per leds, així com els corresponents pals. S’entén que es podrà fer una gestió més acurada i, també, s’estalviarà energia. El projecte global estava valorat en uns 800.000 euros. Ara, es farà una part, valorada en 311.000 euros. La idea és que els responsables del servei puguin avançar com més canvis millor abans de finals d’any.

En total, es compraran 640 llums leds (100 per camins, 380 per carrers i 160 especials) i 100 pals per substituir els més antics, que no accepten les noves bombetes. “Tenim disponibilitat de tresoreria i crec que tots ens hem de començar a prendre seriosament la crisi energètica; si continuem amb el nivell de despesa actual, podem arribar a tenir talls”, ha advertit el cònsol.

Des de la majoria s’ha donat suport a la mesura, tot lamentant que la partida es retiri dels diners que estaven previstos per al manteniment de Caldea. “Val la pena tenir un enllumenat públic modern i eficient”, ha comentat el demòcrata Miquel Aleix. Des de la majoria Dolsa li ha recordat que, ara, serà el mateix centre termolúdic qui assumeixi aquesta despesa, en haver-se quedat la gran majoria d’espais que eren del comú.

LIQUIDACIÓ TERCER TRIMESTRE

Per altra banda, el comú va tancar el tercer trimestre amb un superàvit de 8,9 milions d’euros. Els comptes, “en la bona línia” segons la majoria i “envejables”, com ha admès la minoria de Demòcrates, s’han beneficiat d’uns ingressos que estan sent superiors als previstos mentre que, també, del fet que part de les inversions ja compromeses van amb retard i no es finalitzaran fins a l’any vinent. Pel que fa a l’endeutament, es queda en tot just 5,5 milions i s’espera que el 2023 es tanqui encara amb una xifra més baixa, de 2,9.

Comentaris

Trending