Escaldes ajudarà amb fins a 150 euros les famílies amb ERTOs o confinades per la Covid

El departament d’Acció Social i el programa de prestacions tira endavant malgrat l’abstenció dels demòcrates, que entenen que falta un control que eviti que hi hagi persones que cometin abusos

Un instant de la sessió de comú.
Un instant de la sessió de comú. Comú d'Escaldes-Engordany

El comú d’Escaldes-Engordany subvencionarà amb fins a 50 euros mensuals a les famílies vulnerables els fills de les quals necessitin reforç escolar o amb fins a 12 euros per hora si necessiten un cangur o portar als infants a una escola bressol o un espai de lleure. Són algunes de les prestacions que s’atorgaran des del nou departament d’Acció Social. També es preveuen ajuts de fins a 150 euros en cas de persones que estiguin de baixa per culpa del coronavirus o en situació d’ERTO. El nou servei i el reglament de les prestacions s’ha aprovat amb l’abstenció de minoria de DA, que denuncia que falten controls per evitar abusos.

El programa d’ajuts és llarg i abasta diferents àmbits, des de famílies amb nens a càrrec a gent gran o persones amb discapacitat. Tots seran gestionats pel nou departament, que atendrà les diferents peticions. El reglament estableix per a cadascuna de les prestacions un límit màxim de diners que es concediran. Per exemple, es preveu fins a 500 euros si una llar amb dificultats ha d’afrontar el canvi sobtat d’algun electrodomèstic clau, com una nevera. La mateixa quantitat es podria concedir per adaptar una banyera amb baranes que minimitzin el risc de caure en casos de persones amb mobilitat reduïda. El comú també està disposat a aportar fin s 200 euros per família per col·laborar en el lloguer de l'habitatge o en l'alimentació. A banda també es podrà demanar l'exoneració parcial o total de taxes i impostos parroquials.

Des del comú es defensa que hi haurà seguiment i control per evitar que es donin ajudes que realment no siguin necessàries

La tipologia de prestacions és àmplia i inclou vàries específicament pensades davant les conseqüències econòmiques que ha tingut l’emergència sanitària causada pel coronavirus. Així, en cas de les persones que estiguin de baixa per haver estat contagiades amb la Covid-19 o per estar confinades, es podrien beneficiar d’una ajuda de fins 150 euros, el mateix límit que es destinaria a aquelles famílies als membres de les quals se’ls hagi aplicat o bé una suspensió de contracte o bé una reducció de jornada, les dues figures que conformen els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació en versió andorrana.

Ja fora de l’àmbit Covid, també s’estableixen prestacions per comprar material escolar (fins a 150 euros), esportiu o cultural (fins a 100) o un màxim de 50 euros mensuals per si algun infant necessita reforç escolar. “És la manera de garantir la igualtat d’oportunitats”, ha remarcat la consellera Magda Mata. També es preveu subvencionar els serveis de guarda d’infants, l’ús de transport públic, els viatges dels estudiants a l'estranger o assistència a gent gran que visqui sola per tasques domèstiques, com ara la neteja.

També hi ha la previsió d’una ajut per a l’emancipació dels joves. En aquest, serà puntual –una única vegada- i de fins a un màxim de 500 euros. Mata, però, ha deixat clar que s’atorgarà “sempre que sigui assumible” perquè “no volem persones assistides, sinó promoure la seva autonomia”.

Rosa Gili i Magda Mata durant la presentació de l'ordinació.

Relacionat

Escaldes destinarà un milió d’euros en prestacions directes per a les persones amb dificultats

Des de la minoria de Demòcrates s’ha optat per l’abstenció, tot i admetre que el departament és una bona iniciativa. Entenen, però, que tant en el programa d’ajuts com en la reglamentació per atorgar-los falta un cert control que garanteixi que es donen a qui realment les requereix. “Trobem a faltar que es demani documentació que acrediti la vulnerabilitat de les persones. No parlem de diners privats, sinó públics. Malauradament no tothom té bona fer i hi ha un mínim d’informació que seria sí o sí necessària”, ha indicat la consellera Núria Barquín. Al seu entendre, “hi ha bona fe del comú però falta criteri i clarificar punts que per a nosaltres són importants”.

Des de la majoria socialdemòcrata, la cònsol major, Rosa Gili, ha deixat clar, en canvi, que “es farà tota la feina necessària per analitzar realment la necessitat de l’ajut”. Entre aquesta tasca, ha indicat, “es farà un seguiment i visites a domicili”. Així, ha afirmat que “no donarem prestacions que no siguin necessàries”.

La mandatària ha explicat que “constatem que hi ha una necessitat” que, de fet, en alguns àmbits com l’habitatge “ja existia” i, ara, “s’ha agreujat” per culpa de la pandèmia. Sobre un altre punt que s’ha criticat des de DA -si el comú té o no competències en aquest àmbit i que des de l’executiu ja s’han aplicat moltes mesures-, Gili ha remarcat que “sabem que una part de la ciutadania, tot i els ajuts del Govern, està patint; ho tirem endavant perquè és fonamental estar al seu costat”. També ha posat en relleu que el programa “és complementari” al que es fa des de l’edifici administratiu.

Comentaris (4)

Trending