El lloguer dels pisos del Pas anirà de 470 a 825 euros i s’intentaran adjudicar per la via ràpida

Els quinze immobles, així com els aparcaments i trasters, passaran a ser gestionats pel Govern després del conveni signat amb el comú, que es reserva la possibilitat de recuperar aquells immobles que quedin lliure a 1 de novembre per destinar-los a temporers

Consellers del comú i la ministra Marsol i el secretari d'Estat, davant de l'edifici dels pisos.
Consellers del comú i la ministra Marsol i el secretari d'Estat, davant de l'edifici dels pisos.

El Govern passarà a gestionar els quinze pisos que el comú d’Encamp té a la zona de la Solana del Pas de la Casa, fruit de l’antic projecte d’habitatge social que no va acabar de funcionar a la localitat fronterera. Així ho marca el conveni que totes dues administracions han signat aquest dijous, un cop s’ha validat en el ple de la corporació celebrat, justament, al poble. Fins ara, aquests immobles s’havien destinat, durant la campanya d’hivern, a donar allotjament als temporers, via la concessió que, any rere any, acabava agafant Saetde.

D’aquesta forma,  els quinze pisos s’incorporen al parc públic de l’executiu, conjuntament amb els seus pàrquings i traster. El conveni marca que se cedeixen a Govern amb una condició: tots aquells que, a data 1 de novembre, no s’hagin adjudicat a cap família, es retornaran de forma temporal al comú perquè els pugui posar durant l’hivern, via subhasta, a disposició de treballadors de temporada. Ja a l’abril, tornarien a estar disponibles per a l’executiu.

El conveni ha estat validat en sessió de comú amb el vot de tots els consellers, tant els de la majoria com els de la minoria d’Avancem, que ha defensat que encara es poden fer més accions

“Sempre hem manifestat la voluntat de contribuir amb accions per resoldre la problemàtica de l’habitatge”, ha volgut destacar la cònsol major, Laura Mas. El conveni ha estat validat també amb els vots de la minoria d’Avancem. “Qualsevol cosa que impliqui pisos a preu assequible també és prioritat del nostre programa. És una bona iniciativa, però encara insuficient. En matèria d’habitatge, el comú encara pot fer més coses, com ara contribuir a una regulació de preus”, ha apuntat la consellera Marta Pujol.

El conveni ha estat signat just després de la sessió de comú per Mas i per la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, que ha volgut destacar que els pisos es podran adjudicar fins i tot abans que els de l’antic hotel Àrtic -ara edifici Tobira-, a Andorra la Vella. L’acord es fixa per cinc anys, renovable en períodes de la mateixa durada.

Mas i Marsol han signat el conveni.
Mas i Marsol han signat el conveni.

En total, són quinze pisos, d’entre 1 i 3 habitacions. Els preus també han quedat fixat a l’acord: 470 al mes per als d’una estança, 620 o 650 per als de dues i 825 per als de tres. Qui vulgui aparcament i traster haurà d’abonar 80 euros més. Com ha remarcat Mas, això suposa un preu de 9,7 per metre quadrat, “per sota de la referència del que s’està parlant de preu assequible”, Els diners que cobri Govern es transferiran posteriorment al comú. “No volem fer negoci”, ha remarcat Marsol.

Visita a un dels pisos.
Visita a un dels pisos.

En els pròxims dies, es llançarà el procés per intentar adjudicar els pisos. Es pilotarà des de l’Institut de l’Habitatge, que farà, en uns quinze dies, una oferta a les persones inscrites en el registre per accedir als immobles públics -actualment 192, després d’un increment del nombre d’apuntats viscut els darrers dies-. Els interessats hauran de fer arribar la sol·licitud i, en funció de les que es rebin, s’acabaran atorgant. Marsol s’ha mostrat convençuda que, malgrat estar al Pas de la Casa, hi haurà demanda. “Aquest poble forma part del país i de les seves necessitats”, ha comentat.

EL FUTUR DE L’EDIFICI TOBIRA (ANTIC ÀRTIC)

Els pisos del Pas seran, doncs, els primers que s’adjudicaran, a l’espera que també es faci el procés per als que Govern tindrà al centre d’Andorra la Vella, en el que havia estat l’hotel Àrtic, ara rebatejat com a edifici Tobira. “Ara, el comú [d’Andorra la Vella] ha començat les obres per la xarxa de cogeneració i per fer arribar l’aigua”, ha recordat la ministra, que ha indicat que cal esperar a tenir la cèdula d’habitabilitat per signar l’escriptura definitiva. Tot i això, la intenció és avançar feina fent també en poques setmanes el procés d’oferta a les persones inscrites. Això sí, “no es podrà entrar fins que el comú acabi les obres”.

Per altra banda, també en un termini de 15 o 20 dies, el Govern presentarà la reforma del reglament del registre que ha de permetre facilitar la inscripció especialment a la gent jove que viu amb els seus pares i que, per tant, no paga un lloguer. Marsol ha reconegut que “hem constatat que moltes persones, un 30% dels apuntats, no poden acreditar la necessitat d’un habitatge”. El canvi, doncs, ha de permetre l’accés a aquests pisos socials a la gent jove.

Comentaris (15)

Trending