1.300 negocis d’Encamp poden demanar el retorn del 20% de la taxa de higiene i l’impost de radicació

La mesura costarà al comú uns 435.000 euros i els comerços, que no hauran de tenir deutes amb la corporació, podran demanar-la fins al 30 de novembre

Un instant de la sessió de comú.
Un instant de la sessió de comú. G. P.

Les empreses d’Encamp i del Pas de la Casa poden demanar el retorn d’una part de l’impost de radicació i de la taxa d’higiene que han de pagar en les properes setmanes. En concret, del 20%. Es tracta d’una mesura que ha aprovat el comú per intentar ajudar-les a superar l’impacte econòmic provocat pel confinament viscut entre març i juny a conseqüència de l’esclat de la pandèmia del coronavirus. El cost estimat per a les arques de la corporació ascendeix a 435.000 euros i seran fins a 1.300 els negocis que es podrien beneficiar.

La sessió de comú celebrada aquesta tarda a Encamp ha servit per aprovar, amb el suport tant de majoria com els dos grups de la minoria (Partit Socialdemòcrata i Agrupament Encampadà) aquesta mesura, que vol servir per donar un suport a les empreses de la parròquia. Aquestes han de pagar ara l’import de les dues figures tributàries, però tindran la possibilitat de demanar que se’ls retorni una part. El 20%, que més o menys correspondria als mesos de confinament.

La proposta ha rebut el suport de tots els consellers del ple, tant els de la majoria com els dels dos grups de la minoria

Per fer-ho, hauran de presentar el rebut del pagament tant de l’impost com de la taxa i la petició abans del 30 de novembre. La sol·licitud serà analitzada i validada o no per la junta de govern. Una altra condició és que l’empresa no tingui deutes pendents amb el comú. En total, es calcula que unes 1.300 es podrien beneficiar de la proposta.

Des dels grups de la minoria, s’ha valorat de forma positiva la mesura, que ha rebut el seu suport. “Es va plantejar i es va treballar ja en el pla de xoc. Veient tota la parada que hi va haver, s’ha intentat mesurar com podem ajudar. Creiem que podem a pal·liar-ho amb aquesta iniciativa”, ha indicat Esther Vidal, des d’Agrupament Encampadà.

Per la seva banda, el socialdemòcrata David Rios ha indicat que “és evident que és una mesura útil, que ajuda directament el teixit empresarial”. Al seu entendre, “és una bona idea”. Sí que ha demanat que “ara cal fer publicitat perquè les empreses s’hi puguin acollir”.

Des de la majoria, la cònsol major, Laura Mas, ha obert la porta a ampliar aquestes ajudes, sobretot pensant en bars i restaurants vistes les noves restriccions adoptades des del Govern. “Tot evolucionarà segons la pandèmia. Sempre ho hem dit. Si l’any que ve toca fer alguna reducció per l’afectació que hi hagi d’ara fins a endavant, també es farà”, ha comentat.

La cònsol major, Laura Mas, no descarta que les ajudes puguin ampliar-se, en funció de l'evolució de la pandèmia, per a bars i restaurants

Durant la sessió, també s’ha aprovat la contractació dels treballs per millorar la climatització de casa comuna. Costaran prop de 246.000 euros. A banda, s’han nomenat els quatre representants de la corporació al consell d’administració de Sercensa. Per part de la majoria, Antoni Fener, Jesús Gasset i Xavier Martín. Des de la minoria, Agrupament Encampadà ha proposat Susagna Venable.

A banda, el cònsol menor, Joan Miquel Rascagneres, i el conseller socialdemòcrata David Rios han mantingut una discussió per l’ampliació del contracte de l’empresa que va assessorar el comú en l’elaboració del pla d’urbanisme, per atendre les consultes que es puguin rebre a partir d’ara. Des del PS es considera que caldria “haver fet un concurs públic, amb els principis de publicitat i concurrència”. En canvi, el mandatari ha defensat que tot s’ha fet seguint la Llei de contractació pública i que “havia de ser aquesta empresa perquè és qui millor coneix el POUP”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending