El comú d’Escaldes restaurarà els ponts de la Tosca i Engordany per un import de 30.000 euros

La previsió és que l'inici dels treballs sigui el mes de setembre i es canviarà també la il·luminació

Comentaris

La cònsol major Rosa Gili (esquerra) ha presentat els treballs aquest dijous al Pont de la Tosca.
La cònsol major Rosa Gili (esquerra) ha presentat els treballs aquest dijous al Pont de la Tosca. B.N.

El comú d’Escaldes-Engordany destinarà 30.000 euros a la restauració dels ponts de la Tosca i d’Engordany. La cònsol major, Rosa Gili ha presentat aquest dijous els treballs que duran a terme un arquitecte i un enginyer francesos. La previsió és que puguin començar el mes de setembre.

Gili ha explicat que es va fer un concurs nacional que va quedar desert i que es va optar per incorporar els dos professionals francesos. “La tasca que se’ls ha encarregat ha estat d’analitzar els ponts romànics que són el fermall de la zona de Caldes”, ha dit.  Es canviarà la il·luminació i la restauració es farà amb materials adequats ja que en la darrera restauració del pont de la Tosca, per exemple, es va utilitzar ciment. Es netejarà i remodelarà l'entorn on amb l'objectiu de posar-los en valor.

El comú ja disposa de l’informe diagnòstic de l’estat de conservació del pont de la Tosca, el pont d’Engordany i el pont dels Escalls encomanat a l’arquitecte expert en patrimoni cultural Pierre Cadot. Les conclusions del treball assenyalen que hi ha mancances de seguretat a les baranes i els recobriments de mur, que són massa baixos. En el cas del pont dels Escalls, en què hi ha una barana, indica que aquesta és incompleta i d’aparença qüestionable.

Es vol que tots els monuments històrics siguin accessibles a les persones amb mobilitat reduïda

A més s’exposa que en l’actualitat es busca que tots els monuments històrics siguin accessibles a les persones amb mobilitat reduïda. Per tant, un element important del projecte de restauració, a banda de la seguretat, serà la reforma de la calçada. Quant a les necessitats d’intervenció, l’informe exposa que, dels tres ponts, el que està en pitjor estat és el dels Escalls i adverteix que necessita una restauració imminent. Així mateix, i en relació al pont de la Tosca, observa que es podria considerar un retorn a una aparença més respectuosa amb l’aspecte original, tot i que això requeriria d’un pressupost elevat. Després de la diagnosi, el següent pas serà la redacció de l’informe amb les recomanacions tècniques i tot seguit ja es podran començar les obres.

La intervenció en els ponts històrics també inclou la il·luminació d’aquests monuments. És per això que s’ha encarregat a l’enginyer especialitzat en il·luminació del patrimoni cultural René Stinville aquests treballs. La il·luminació dels ponts no es pot deslligar de la restauració perquè cal assegurar que l’actuació els traurà de la invisibilitat i que els llums estaran adaptats al projecte de restauració. L’expert també es reunirà amb Javier Balmaseda per garantir que hi hagi harmonia entre la il·luminació dels elements escultòrics del projecte Caldes i els ponts.

Comentaris

Trending