Canillo valida un pressupost de 20,24 milions amb inversió centrada a la xarxa viària i cascs antics

Els comptes, que suposen una disminució del 16% en comparació al 2022, destinaran 850.000 euros a eixamplar la carretera de Meritxell i impulsarà la reforma dels nuclis tradicionals, especialment a Soldeu

Una imatge d'arxiu del nucli urbà de Soldeu.
Una imatge d'arxiu del nucli urbà de Soldeu. ARXIU

Canillo ha aprovat un pressupost que ascendeix a 20,24 milions d’euros, el que suposa una disminució del 16% en comparació al del 2022. D’aquests, es destinaran 8,257 a inversió, destacant l’impuls de l’embelliment dels cascs antics de Soldeu i de Canillo així com millores a la xarxa viària secundària, especialment a la carretera d’accés a Mertixell. També s’inclou l’inici de la reforma a la zona del Prat del Riu, aprofitant el futur trasllat del centre d’atenció primària.

Des de la majoria, s’ha volgut destacar que els comptes converteixen Canillo en la parròquia que més percentatge del pressupost (fins al 41%) destina a despeses de capital. En gran part, es preveu culminar projectes que, ara fa quatre anys, la llista que encapçalava Francesc Camp portava al seu programa electoral. Es defensa especialment el fet que no es preveu ni incrementar la pressió fiscal als ciutadans ni, tampoc, l’endeutament.

Entre els projectes d’inversió que contemplen els comptes destaquen més d’un milió que es destinaran a millorar la xarxa viària de la parròquia. Així, s’eixamplarà la carretera d’accés a Meritxell (850.000 euros), la de Prats (150.000) i la de Ransol (100.000). Una altra part important de les despeses de capital anirà a la reforma dels cascs antics de Soldeu, amb 600.000 euros previstos) i Canillo, amb mig milió més. També es preveu un nou aparcament a Prats (300.000) i altres millores vinculades a les peticions fetes pels ciutadans en les diferents reunions veïnals.

Un altre projecte clau és la construcció, conjuntament amb Govern, del nou centre d’atenció primària. Entre 2022 i 2024, la previsió és invertir 1,325 milions, dels quals 375.000 inclosos al pressupost d’enguany. La intenció no és només fer el nou edifici sanitari, sinó també reformar tota la plaça del Prat del Riu, incloent-hi una mena de grades sobre l’immoble que permetin celebrar esdeveniments. Aquesta darrera part de l’actuació s’estima que costarà 650.000 euros.

En el capítol d’ingressos, des de la majoria s’ha volgut destacar la pèrdua dels 715.000 euros que, anualment, suposava la cessió del Forn a Ensisa. El contracte va finalitzar el 2022 i, per tant, ja no es tindrà aquesta partida. En canvi, s’ha substituït per la que prové del pont tibetà i el mirador del roc del Quer, que queda fixada per aquest 2023 en 1,2 milions. En canvi, caldrà fer una aportació de 800.000 euros per cobrir el dèficit del Palau de Gel. Es creu que aquest serà superior, ja la reforma de les instal·lacions obligarà a tancar-la durant alguns períodes de l’any.

El cònsol major, Francesc Camp, ha defensat uns comptes que permeten, ha indicat, continuar projectes clau del mandat. També ha justificat l’increment de la despesa de funcionament, tot recordant el context inflacionista actual. “No créixer enguany era molt complicat”, ha apuntat. I ha volgut treure pit del fet que “no s’han incrementat ni un cèntim d’euro els impostos als ciutadans de la parròquia”.

Des de la minoria d’Objectiu Comú, Albert Torres i Dolors Cabot han votat en contra tot argumentant que “no podem acceptar els pilars en els quals es basa”. Així, ha lamentat que “tot es centri en el turisme quan hem de penar en altres estructures que donin vida a la parròquia en altres àmbits”. Al seu entendre, el que cal és “obrir el ventall econòmic”. També ha alertat que “el 50% dels ingressos provenen de la construcció i de les transferències del Govern”.

Comentaris (6)

Trending