L’aprofitament dels boscos per fer estelles s’iniciarà durant el 2023

La reunió de cònsols acorda impulsar un estudi i el posterior plec de bases per contractar conjuntament una empresa que s’encarregui de la gestió forestal i es pugui aprofitar el material recollit per aparells de biomassa

Un instant de la reunió de cònsols celebrada a Ordino.
Un instant de la reunió de cònsols celebrada a Ordino. COMÚ D'ORDIINO

Els comuns volen apostar de forma ferma per l’aprofitament de la fusta dels boscos per fabricar estelles i, posteriorment, fer-les servir a les calderes de biomassa del país. Fins i tot, en funció de la quantitat que s’aconseguís, no es descarta poder vendre el material a particulars. De moment, s’ha encarregat un estudi per determinar quines zones són més aprofitables i, també, què es pot aconseguir. Posteriorment, es faria un concurs públic conjunt per encarregar la neteja forestal i la gestió d’aquesta fusta a una empresa especialitzada, que es preveu llançar durant el primer semestre del 2023.

Així s’ha acordat aquest dimarts durant la reunió de cònsols celebrada a Ordino. El mandatari d’aquesta parròquia, Josep Àngel Mortés, ha destacat que la iniciativa té un doble benefici. Per un costat, “netejar els boscos i evitar el risc d’incendi i garantir la seva sostenibilitat”. Per l’altra, aprofitar la llenya recollida per generar un “material que necessitem”, ja que gairebé tots els comuns i també Govern, així com molts particulars ja disposen de calderes de biomassa.

Per ara, un primer pas és l’estudi que s’ha encarregat a un assessor, per un cost d’uns 2.700 euros. Ha d’analitzar quin és el material que es pot aconseguir i a quines zones forestals seria més adient treballar. A partir d’aquest treball, també s’haurà d’elaborar el plec de bases per a la contractació de l’empresa que gestioni la neteja dels boscos i el material que s’aconsegueixi.

La idea és que aquest procediment es pugui llançar de forma conjunta durant el primer semestre del 2023. Posteriorment, també caldria analitzar si el material que es treu dels boscos permet, més enllà de fer-lo servir a les calderes comunals,  també poder vendre’l a Govern o a particular i, en aquest cas, quina fórmula es faria servir, sense descartar l’opció de crear una societat pública per aquest comès.

Bosc d'Andorra

Relacionat

És possible un gran incendi a Andorra?

Durant la trobada, els mandataris comunals han rebut la visita dels màxims responsables del Tribunal d’Arbitratge, que els han volgut explicar els avantatges d’aquest sistema de resolució de conflictes extrajudicial: més ràpid, menys costós i més especialitzat. Els cònsols han rebut bé la proposta i es mostren oberts a incloure, a partir d’ara, la clàusula arbitral als futurs plecs de bases que publiquin. És a dir, a acceptar que en cas de diferències amb el guanyador d’un concurs, aquestes no hagin de resoldre’s per la via judicial sinó fent ús d’aquest nou organisme.

També s’ha informat del canvi d’ubicació de les oficines del carnet jove. Fins ara, estaven al centre cultural de la Llacuna. Ara, seguiran a Andorra la Vella, però a l’edifici de les Columnes, l’antiga seu de la Justícia. Un lloc, ha apuntat Mortés, “més accessible i amb més visibilitat”.

Altres punts tractats han estat la tramitació parlamentària de la llei del cos d’agents de circulació. Es té la garantia que serà un dels textos que es podrà aprovar en els mesos que resten de legislatura, ja que els grups no preveuen fer moltes esmenes. També s’ha concretat el congrés de neu i muntanya del 2024 tindrà Encamp com a localització. Cada comú aportarà 12.000 euros per a l’organització de l’esdeveniment i la resta l’assumirà Andorra Turisme.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending