‘Overbooking’ a l’hospital

Boxs d’urgències i passadissos puntualment fan ‘d’habitació’ improvisada davant la manca de llits per la multitud de pacients que han hagut de ser atesos les últimes hores

-
-
La multitud de pacients que han hagut de ser atesos les darreres hores a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell han desbordat la capacitat del centre. S’han hagut d’obrir habitacions que normalment estan tancades i que sols s’utilitzen en casos excepcionals i fins i tot en alguns casos s’ha hagut de recórrer a boxs d’urgències com a improvisades habitacions per la manca de llits. Més puntualment encara durant l’últim tram de la jornada d’ahir es va haver d’atendre alguns malalts en espais discrets dels passadissos mateix.

Fonts hospitalàries han indicat que no hi ha cap passa o epidèmia anormal i que ni tan sols està tenint ara per ara una alta incidència la grip, fet que podria ser habitual en aquesta època de l’any. Però sí que s’estan donant moltes afeccions vinculades a l’hivern. I que, especialment, estarien afectant a gent gran. A urgències, per exemple, s’haurien hagut de tractar diversos casos de pneumònia i com és també força usual en la temporada hivernal ha crescut l’activitat traumatològica. Si a això si afegeixen casos puntuals i urgents d’altres patologies, el resultat està sent un overbooking a l’hospital.

Diverses fonts han explicat que des de les sis de la tarda d’ahir la situació estava superant qualsevol previsió. Pacients que havien hagut de ser intervinguts quirúrgicament acabaven ‘ingressats’ en un box davant la manca de llits. I l’activitat no dequeia, ben al contrari, el volum de feina a urgències estava sent d’allò més elevat. Encara que no deixa de ser normal perquè en funció de quina afectació els protocols porten actualment a derivar els malalts cap a centres catalans en helicòpter, anit l’activitat aèria també va ser més que notable, encara que directament depenent del SAAS només es va operar un cas: un 'codi ictus' que va afectar un home de 50 anys.

Els responsables del centre estan treballant per intentar donar una resposta alhora que els professionals que han de fer l’atenció directa als pacients intenten per tots els mitjans ‘compensar’ la manca d’espai per un tracte encara més proper del que sol ser habitual. Totes les fonts consultades han indicat que esperen que es tracti d’un repunt de l’activitat molt puntual i que es pugui restaurar la normalitat ben aviat, encara que l’època de l’any no hauria d’ajudar especialment.

Les fonts hospitalàries consultades han assegurat que des d'urgències s'està donant una molt bona resposta a l'increment d'activitat producte d'un pic que s'espera que sigui excepcional. L'assistència relativament ràpida que s'està oferint en gran mesura és producte del fet que la plantilla des de fa alguns mesos es troba al complert i reforçada. En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que el clima laboral està sent bo tot i el volum de feina molt notable que s'està donant les darreres hores. Tot i que s'estan adoptant mesures o veient algunes escenes poc habituals a l'hospital del Principat -lluny, per això, de la realitat habitual en altres centres dels països de l'entorn- es considera que la situació ara per ara és assumible i està sota control.

Comentaris (2)

Trending