Obertura per la Constitució sense haver de tancar el dia 16

El Govern accepta la petició conjunta de CEA i USdA i es compensarà els treballadors amb dos dies festius que es pactaran amb l’empresari

Ubach i Cadena es donen la mà després de signar conjuntament la carta.
Ubach i Cadena es donen la mà després de signar conjuntament la carta.

El Govern ha acceptat la petició conjunta de la Confederació Empresarial (CEA) i la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i modificarà el decret que permet els comerços obrir el Dia de la Constitució. Així, tal com se li havia demanat des de la patronal i el sindicat, se suprimirà l’obligació de tancar el dilluns 16 i la compensació als treballadors es farà amb dos dies festius que es podran pactar.

Fa unes setmanes, l’executiu va aprovar un decret mitjançant el qual es permetia les botigues romandre obertes el dissabte 14 de març. S’entenia que, sent una jornada que queia en plena temporada turística i on s’esperava una important afluència de visitants, obligar a tancar hagués suposat un gran perjudici econòmic a les empreses. El text establia, però, una fórmula de compensació als treballadors: un festiu, d’obligat compliment, que es traslladava al 16 de març, i un altre dia extra.

Des de la CEA i l’USdA es va analitzar el decret i es va arribar a la conclusió que, per un costat, podia suposar problemes d’organització per a moltes empreses. Per exemple, aquelles que ja tancaven els dissabtes i que, ara, també haurien de fer-ho el dilluns. A banda, s’entenia que hi havia una fórmula de compensació més favorable per als treballadors. Totes dues entitats van enviar una carta a l’executiu per reclamar un canvi del decret, mitjançant el qual no s’obligués a tancar el dilluns i, en canvi, els empleats poguessin tenir dos festius pactats amb l’empresa.

Aquesta proposta s’ha analitzat aquest dimecres al consell de ministres. Ja uns dies enrere, el titular d’Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va mostrar-se favorable a acceptar la petició i així ho ha defensat en la reunió. El portaveu de l’executiu, Èric Jover ho ha explicat en la roda de premsa posterior, tot posant en relleu la satisfacció per l’entesa assolida entre patronal i sindicats. “Ens en felicitem i, responent, modificarem el decret”, ha explicat.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending