Oberta definitivament la porta del Constitucional per als acusats en la causa general del ‘cas BPA’

El Tribunal de Corts refusa l’incident de nul·litat que havien plantejat els advocats dels processats contra la desestimació de les peticions que pretenien que s’apartés del judici el Govern i els actors civils

El judici del ‘cas BPA’ s’ajorna sense data per decidir si s’expulsa el Govern i els actors civils de la vista
El judici del ‘cas BPA’ s’ajorna sense data per decidir si s’expulsa el Govern i els actors civils de la vista
El Tribunal de Corts ha obert definitivament la porta del Tribunal Constitucional (TC) als processats en la causa general del ‘cas BPA’ que pretenien que s’expulsés de l’afer tant al Govern com a l’acció civil exercida per alguns dels socis minoritaris del banc i un parell de clients que se senten perjudicats per haver perdut les accions preferents que tenien. El tribunal jutjador, com era de preveure, ha desestimat l’incident de nul·litat que els advocats d’aquelles persones que se senten a la banqueta dels acusats havien presentat contra la desestimació de dues de les principals qüestions prèvies que es van presentar durant la primera i única setmana de judici que s’ha celebrat per ara.

El tribunal presidit per Josep Maria Pijuan reprèn en la seva resolució notificada aquest dilluns l’essència dels arguments que ja va emprar el 30 de gener passat, quan va comunicar la desestimació de les dues qüestions prèvies, les que sol·licitaven que s’apartés del cas el representant legal del Govern, que exerceix l’acusació particular, i que es fes fora també del procediment els actors civils. El Tribunal de Corts ja va comunicar aquell dia que els advocats dels processats podrien haver fet la sol·licitud que van formular durant el tràmit de les qüestions prèvies molts mesos abans, just quan les parts que es posen en qüestió es van constituir com a tals.

Els magistrats van considerar al seu dia que tot i la confusió el poder públic pot exercir l’acció penal. En l’aute decisori dels darrers dies de gener també es deixava clar que el fet que el Govern coincideixi amb el fiscal en les penes sol·licitades no deixa en indefensió els processats i troba esmenables i, per tant, banals, els defectes de forma denunciats. També creia el Tribunal de Corts que fer fora les parts de les quals se’n sol·licitava l’apartament podria suposar una vulneració del seu dret a la jurisdicció. Sia com vulgui, aquests arguments es manifesten ara i es considera que no es vulnera cap dret dels processats ni amb la presència del Govern i els actors civils en la causa ni en l’adopció de les decisions feta pel tribunal jutjador.

Ara, els acusats en la causa general del ‘cas BPA’ tenen quinze dies hàbils per formular un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional. Sense cap mena de dubte, aquest pas serà dut a terme. I s’obre un nou termini perquè, en primer lloc, el TC decideixi si admet o no el recurs. Si l’admet, llavors haurà d’entrar a analitzar el fons de la petició. I si no, encara hi cap un recurs de revisió per part dels sol·licitants de l’empara abans d’acudir, si escau, al Estrasburg. Diverses fonts consultades no han descartat, ni de bon tros, que es pugui acabar acudint al Tribunal Europeu dels Drets de l’Home. 

Comentaris

Trending