El Constitucional enterra del tot la mútua dels urbans d'Escaldes

El TC ni tan sols admet el recurs del comú que intentava aturar l’anul·lació de l’ens mutual, que dilluns es dissoldrà i obligarà les parts estan obligades a buscar un acord per fer efectiva la decisió i retornar el que s’ha retingut

-
-
Punt final a la mútua dels agents de circulació d'Escaldes. L'últim intent del comú per intentar salvar l'honor, la cara i l'ens mutual no ha reeixit. El Tribunal Constitucional (TC) ni tan sols ha admès el recurs d’empara de la corporació, que per segona vegada, per dir-ho d’aquesta manera, li demanava si estava convençut que l'organisme creat no s’ajustava a la Constitució. El cop de porta de l’Alt tribunal deixa clar quin és el parer. I no hi haurà més remei que liquidar la controvertida mútua.

Amb tot, doncs, i després que la sala administrativa del Tribunal Superior (TS) hagués suspès l’execució de la sentència, la resolució que anul·lava la mútua, en espera de com acabava el recurs davant el Constitucional, ara sembla evident que la maquinària haurà de continuar endavant i s’haurà de desfer allò fet fins ara. És a dir, la creació de la mútua i, també, la devolució de les quantitats salarials que s’han anat retenint durant els darrers anys. De fet, la corporació escaldenca, segons fonts comunals, té previst dilluns acordar la dissolució formal de la mútua.

Les fonts consultades han assegurat que la situació -tant pel que fa al comú com pel que fa als representants legals dels treballadors, dels urbans- s’està analitzant. La manera de fer efectiva la sentència i el compliment legislatiu relatiu als agents de circulació sembla evident. Dilluns s'acabarà de resoldre una incògnita que deixa poc marge més enllà de dissoldre la mútua i que el comú contracti la pòlissa d'assegurança necessària per poder garantir el complement salarial necessari en els casos de baixa derivats d'una dolença lligada a l'activitat laboral. 

Les fonts consultades, que han assegurat que el clima laboral al departament de circulació ha millorat de forma ostensible malgrat que hi continuen havent algunes mancances i alguns desencontres sobre els quals es mira de posar remei, han explicat que en els propers dies hi ha d’haver trobades entre els juristes que representen les dues parts per mirar de trobar el punt mig. Per mirar de desencallar un serial que fa temps que dura. El que quedaria per resoldre serien les retencions practicades fins ara. Tot plegat pot suposar que el comú hagi de retornar, de mitjana i en total, uns 1.500 euros a cada agent, que és la quantitat que s’hauria anat retenint com a aportació a una mútua considerada judicialment il·legal i que s'ha de veure com s'abona.

Comentaris

Trending