El ‘hat trick’ del Grup Cierco

(AMB VÍDEO) El hòlding empresarial celebra amb unes 350 persones mig segle d’història d’Indústries Montanya, la capçalera del conglomerat, i, també, trenta anys de la divisió hotelera Plaza i un quart de segle de Petrolis Principat

Comentaris

Un moment de l'acte de celebració.
Un moment de l'acte de celebració. FIDEL BAGAN

Tres en un. En l’argot futbolístic, un ‘hat trick’ en tota regla. Una triple celebració del Grup Cierco. Més de 350 persones han celebrat aquest dijous en un conegut hotel del país mig segle d’història d’Indústries Montanya, la matriu almenys inicial del hòlding empresarial, trenta anys de la posada en marxa de la divisió hotelera del conglomerat familiar, i un quart de segle de Petrolis Principat, una altra de les referències del grup. La festa va evidenciar que el conjunt empresarial, que dóna feina a més de 400 persones, és “una gran família”.

Ambientació musical, calidesa, emoció i bon ambient en una vetllada que va servir per refermar el compromís amb el Principat i amb la gent que ha fet possible -ho van destacar tant Higini com Ramon Cierco, la segona generació del grup i els actuals màxims dirigents del mateix- l’existència, creixement i desenvolupament d’un grup d’empreses que, cadascuna en el seu sector, miren de ser referents alhora que es preparen per afrontar nous reptes, com l’energia verda i sostenible en el cas de Petrolis Principals.

L’actor, humorista i imitador Pep Plaza va ser l’encarregat de fer de mestre de cerimònies, tot intercalant la presentació de les diferents fases del sopar d’aniversari, de la festa d’una “gran família”, amb l’aparició, oral, és clar, de diversos dels seus personatges. De Fernando Simón a Lluís Llongueras o Borís Izaguirre passant per Pedro Sánchez, Ferran Adrià, Mariano Rajoy o Matías Prats i Joan Gaspart. Abans d’entaular-se pròpiament dit, hi havia hagut temps per un refrigeri on els presents van poder compartir records i experiències i, també, un ‘photo call’ per regar de més glamur la vetllada.

ELS GRANS ALIATS

Una vetllada festiva que va ser, ho va destacar Higini Cierco Noguer en una de les seves al·locucions des de dalt de l’escenari, un reconeixement, també, a dos dels principals partners del grup alhora que referències mundials. D’una banda, Philip Morris com aliat estratègic i determinant per a la divisió tabaquera de Grup Cierco (“Philip Morris que per a tots nosaltres és Marlboro”, va deixar clar Cierco per si hi havia algun dubte). També es va ressaltar el vincle amb Shell des del punt de vista de les energies fòssils que ara tenen el repte de transformar-se en renovables i verdes.

En la primera de les seves intervencions, Higini Cierco va pujar a l’escenari acompanyat de l’actual secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, que va ser el primer director de Petrolis Principat. Bartolomé va destacar, entre altres coses i records, “la capacitat visionària” de la família Cierco per anar encarant reptes i posar en marxa nous projectes empresarials que creïn riquesa i llocs de treball essencialment a Andorra, epicentre de l’activitat del conglomerat, que treballa amb força i empenta per superar amb rigor i feina els reptes de futur i les adversitats no sempre buscades amb què es troba.

La família Cierco al complet va passar pel ‘photo call’ i també va pujar a l’escenari. Amb Roser Noguer de Cierco al davant, i amb Higini i Ramon Cierco com la segona generació que ja està donant pas a la tercera (Higini, Àlex i Ramon Cierco Palau) tot preparant, si escau, altres fornades que puguin continuar “l’aventura empresarial” que al seu dia va posar en marxa Higini Cierco Garcia. Si Higini Cierco Noguer va parlar de Shell i Philip Morris -les dues companyies degudament representades en la commemoració- com aliats estratègics, Ramon Cierco Noguer es va referir a la divisió hotelera que es va posar en marxa gairebé per casualitat.

Des del 1972 el conglomerat empresarial que ha crescut al tomb de la família Cierco s’ha rodejat de líders mundials com Philip Morris i Shell i de centenars, milers de persones, que en algun moment o altre de la trajectòria del grup han format part “d’una gran família” que encara nous reptes

“Vam fer una inversió que incloïa un hotel i quan vam negociar amb un operador al final no va resultar” i tot plegat va derivar amb què la família va decidir entomar un nou repte llavors: gestionar directament l’hotel en qüestió. Després n’han vingut més i han esdevingut referent al país i, ja, també a la Costa Brava espanyola, catalana. També les noves generacions van adreçar unes paraules als assistents, totalment implicats en la causa i emocionats amb diversos audiovisuals que es van projectar per repassar la trajectòria de les tres empreses, de les tres divisions que estaven de celebració.

Com també va fer l’homenatjada Roser Noguer, Higini i Àlex Cierco Palau van agrair l’esforç de centenars, milers de persones que han passat pel hòlding. Van destacar tant a aquells que porten molts anys al grup com aquells altres que hi acaben d’aterrar: “Els millors companys de viatge” per afrontar “el gran repte que és el relleu generacional” a partir de l’herència, el coneixement i l’acompanyament “dels millors mestres: el nostre pare, el nostre tiet, la nostra àvia”. En fi, una família, un conglomerat empresarial familiar que continua generant riquesa per a Andorra i des d’Andorra i que estava de celebració sense oblidar l’esforç, la companyonia, l’esforç i els reptes de futur amb la voluntat permanent de reinventar-se per seguir al peu del canó… “i que sigui per cinquanta anys més”.

BGN 3957
Ramon Cierco Palau, Ramon Cierco Noguer, Blanca Palau, Roser Noguer, Carmen Martínez, Higini Cierco Noguer, Higini Cierco Palau i Àlex Cierco Palau (d'esquerra a dreta).


UNA MICA D'HISTÒRIA

El Grup Cierco és un hòlding empresarial que té el seu origen en l’any 1972 amb el naixement d’Indústries Montanya (IMSA), l’empresa que s’ha dedicat des de llavors a la producció i distribució de tabac en el Principat d’Andorra. Hores d’ara, Indústries Montanya té l’exclusivitat de la distribució dels productes de Philip Morris al mercat andorrà, havent-se convertit en un dels partners amb més vinculació i relació amb aquesta multinacional tabaquera líder de mercat a nivell mundial.  IMSA compta a Andorra amb una planta de producció que dona feina a més de cinquanta empleats, i des d’on es produeix en exclusivitat el tabac que es distribueix a tot el país.

Indústries Montanya ha anat diversificant els seus interessos i sectors d’influència i generació de llocs de treball. Compta, per exemple, amb una distribuïdora d’alimentació que dona servei als canals retail i també d’horeca en productes de gran consum. A més, recentment, ha reforçat la seva presència en els canals professionals de productes premium i gourmet adquirint la distribuïdora ASG.

Abans de la distribució d’aliments, a principis dels anys de la dècada de 1990, el grup va créixer obrint el seu primer establiment hoteler a Andorra, l’Hotel Grand Plaza, que des de llavors s’ha convertit en una referència entre els millors hotels del Principat, havent estat distingit en els darrers dos anys pels prestigiosos World Ski Awards com el millor hotel d’Ski del Principat. L’aposta del grup per aquest sector es tradueix en la propietat i gestió de dos establiments més al país, un a Andorra la Vella, el Suites Plaza Wellness & Spa, i l’hotel de muntanya a Canillo, l’Ski Plaza.

El 2022, la divisió hotelera del grup va fer el salt al mercat espanyol amb l’obertura a la platja de Sa Riera de Begur (Girona) de Talaia Plaza Ecoresort, un concepte diferent d’establiment de luxe que es distingeix per fomentar un turisme integrat i respectuós amb el medi natural. Talaia Plaza és l’únic establiment a Espanya distingit amb el segell Beyond Green, que agrupa als millors hotels a nivell mundial que promouen un turisme sostenible.

Grup Cierco també va entrar, el 1997, en la distribució d’energia amb la creació de Petrolis Principat. Hores d’ara, aquesta companyia porta energia a casa seva a més de 500 clients de tot Andorra, i des de les quatre estacions de servei de què disposa, abanderades per la multinacional Shell, es proveeix de combustible als automòbils de tot el país i als centenars de milers de visitants que vénen al Principat. En aquestes estacions també s’ofereix als clients el servei comercial de Suma Express, que apropa a tot el mercat andorrà una gran varietat de productes a preus molt competitius.

En darrer terme, el Grup Cierco també ha desenvolupat una intensa activitat immobiliària a través  de la promoció, construcció i comercialització d’espais residencials i d’oficines al mercat andorrà i espanyol, a més de comptar amb interessos en aquest sector a diversos mercats europeus i llatinoamericans. Tot plegat són més de quatre-cents cinquanta llocs de treball amb el centre d’interès situat, òbviament, a Andorra.Reportatge fotogràfic: Fidel Bagan

 

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending