Només dotze persones exerceixen legalment com a guardes d’infants a domicili

L’Àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència va ‘fer net’ durant l’any passat i va detectar que 44 de les 56 persones que havien obtingut el permís necessari des del 2001 ja no es dedicaven a l’activitat

Comentaris

-
-
Només dotze persones, en aquest cas dotze dones, exerceixen com a guardes d’infants a domicili. Des que es va aprovar el reglament que estableix les condicions que s’han de complir per poder ser autoritzades a fer aquesta feina (l’any 2001) fins a 56 persones havien obtingut els permisos adients. L’any passat, l’Àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència va procedir a fer ‘neteja’ i es va trobar que 44 de les persones autoritzades ja no exercien.

Els contactes telefònics que es van fer per determinar la situació de les persones que inicialment figuraven com a autoritzades per poder exercir com a guardes d’infants a domicili van donar com a resultat que 28 es donessin voluntàriament de baixa en ja no exercir, quatre més van assegurar que com que ja no treballaven en aquella activitat, procedirien a donar-se de baixa, però per ara no ho han fet. Vuit més no van poder ser localitzades i s’ha constatat que ja no viuen al Principat i les quatre restants no estan inscrites a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) però res més no se’n sap.

El seguiment de les persones autoritzades va permetre evidenciar que la immensa majoria no tenien al dia els certificats de primers auxilis i de manipulació d’aliments

De les dotze restants, segons que figura en una resposta parlamentària a una pregunta feta pel conseller general liberal Ferran Costa, la immensa majoria exerceixen entre Andorra la Vella (cinc) i Escaldes (cinc més). A la resta de parròquies sols n’hi ha una a Sant Julià de Lòria i una altra a Ordino. En fer la repassada general, els especialistes encarregats de la tasca al ministeri d’Afers Socials van comprovar com la immensa majoria d’aquestes dones, que feien molts anys que havien obtingut el permís per poder exercir, no tenien actualitzats alguns certificats, especialment els de primers auxilis i el de manipulació d’aliments.

Vist tot plegat, el departament va decidir el setembre de l’any passat dur a terme una mena de curset d’actualització de vint hores per tal que les professionals de la guarda d’infants poguessin reciclar-se degudament. Més enllà d’això, les altres incidències més rellevants va ser que dues guardes van canviar de domicili sense comunicar-ho, cosa que es va detectar en fer alguna de les inspeccions aleatòries que el ministeri du a terme i quatre guardes més es feien càrrec de cinc infants alhora quan el reglament diu que el màxim són quatre i només en el cas que es tinguin fills a càrrec es pot arribar a cinc.

Responent una pregunta del conseller, el ministeri explica que durant l’any passat no es va suspendre cap autorització i que si va aparèixer alguna situació anòmala es va reconduir. En canvi, sí que es va denegar un dels permisos que es va denegar atès que la persona que pretenia l’autorització no reunia un dels requisits establerts, el que fa referència al fet que per ser guarda has d’estar en possessió de tots els drets civils i, especialment, no se’t pot haver retirat la custòdia o qualsevol dret en relació als teus propis fills.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending