Ni rastre dels botins ni de l'allotjament: la policia sospita que els lladres de xalets s'estaven en un pis de lloguer

Comentaris

Ni rastre dels botins ni de l\'allotjament: la policia sospita que els lladres de xalets s\'estaven en un pis de lloguer
Ni rastre dels botins ni de l\'allotjament: la policia sospita que els lladres de xalets s\'estaven en un pis de lloguer

La policia mira d’aclarir on van fer estada els dos joves albanesos detinguts divendres com a presumptes autors de diverses onades de robatoris ocorregudes al Principat durant aquest any Els investigadors sospiten que els dos homes -o algú altre pertanyent a la banda de la qual molt probablement formen part- s’han estat en un pis de lloguer. I compten que allí hi podria haver amagat, com a mínim, una part del botí aconseguit en els assalts protagonitzats les darreres setmanes. I és que del que han anat sostraient no s’ha recuperat ni cinc cèntims d’euro. I els dos acusats s’han acabat enviant a la presó per indicis. Però cap prova directa concloent. Se’ls atribueixen una trentena de furts amb força.

Els dos homes, que fan estada a la presó de la Comella des de diumenge a la nit, són nascuts a Albània el 1983. De constitució forta i cara de pocs amics, tots dos tindrien experiència en el sector. Els contactes fets per Interpol Andorra han de permetre acabar de corroborar alguns detalls del seu currículum. Això permetria, en cas de tenir antecedents, que es dóna per fet que en tenen, facilitar més pistes als investigadors sobre la manera d’actuar dels delinqüents. Per ara no se sospita de ningú més. Però tampoc no es descarta que hagin tingut altres suports durant les diverses ocasions que han actuat al Principat. No cal oblidar que durant l’onada de robatoris que hi va haver el gener passat, i que també se’ls atribueix, es donava per fet que un dels participants en els assalts era una dona.

Els dos empresonats havien estat força meticulosos en totes les seves accions, encara que un havia estat gravat per una càmera de videovigilància en un establiment on va anar comprar material que, suposadament, va emprar en un dels furts. Però no només no havien deixat proves. Pràcticament no havien permès a la policia ni tan sols recuperar indicis més enllà del ‘modus operandi’, que és un dels motius pels quals se’ls vincula a una trentena de robatoris. Però l’intent de robar al xalet de l’exministre d’Afers Exteriors Xavier Espot Miró i pare de l’actual titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot Zamora, va fer intensificar la vigilància i els controls i van acabar caient. (Havent d'escoltar trets a l'aire d'advertiment i tot).

‘Pota de cabra’, guants…

I no només van ser descoberts en les immediacions d’un vehicle ‘crossover’ de la marca KIA estacionat a tocar d’una gasolinera al costat de l’hotel Gaspà, a la frontera entre la Massana i Ordino i just a la rotonda que porta a l’Aldosa, un dels nuclis més afectats pels robatoris. A més, al primer dels detinguts se li va trobar, dins de la jaqueta, una ‘pota de cabra’, una eina sovint emprada en els furts amb força. És un instrument molt útil per fer palanca i, així, obrir portes o finestres. A l’automòbil amb plaques de matrícula espanyola i probablement de lloguer, s’hi van trobar altres elements (guants, per exemple) necessaris per dur a terme aquesta mena d’accions delictives.

Segons fonts coneixedores de la investigació, hi ha altres elements per creure en la culpabilitat dels dos detinguts, que com a bon ‘professionals’ del tema ben poc badaran boca. En aquesta ocasió, però, no es van negar a declarar. Van optar per negar qualsevol cosa que se’ls plantejava excepte els fets objectius i irrefutables. Ja s’ha dit que un dels dos homes era el que havia estat captat per les càmeres d’un establiment on va anar comprar. I la policia donava per fet que aquell individu era un dels lladres i que allò adquirit s’hauria emprat en un (o més d’un) dels robatoris.

Els altres dos elements indiciaris que porta els investigadors i la batlle instructora -per ara per íntima convicció- a considerar els detinguts i empresonats autors dels furts, dels robatoris, de tots els que quedaven per aclarir com aquell qui diu, és que la mecànica, la tècnica per assaltar les cases seria molt similar i el fet que els dos detinguts haurien estat al Principat els dies que es van cometre les accions delictives. 

Segons els experts en delictes contra el patrimoni de la policia, les traces deixades en els llocs que van forçar serien pràcticament idèntiques. També hi hauria certa similitud amb les traces deixades pel calçat. D’empremta o element que els vinculi directament amb els assalts no n’hi ha. O, per ara, són encara molt dèbils. D’altra banda, la policia dóna per fet que els dos homes es trobaven a Andorra quan es van produir els assalts. I això ho mantenen així, segons fonts de la investigació, perquè hi hauria elements extrets de les càmeres de mobilitat i de les de control d’accés al país que permetrien mantenir que els dos homes havien entrat al país cada vegada que, després, s’iniciava una onada de robatoris.

Tres onades: d'exministres als 200.000 euros en joies a les Bons passant pel domicili del fiscal

D’alguna manera o altra, els investigadors vinculen els dos empresonats amb -que hagi sabut l’Altaveu- les tres onades de robatoris ocorregudes durant aquest 2016 i que no s’havien aclarit (n’hi va haver una altra que va afectar exclusivament a automòbils i que ja va comportar les seves detencions). Una al gener, una altra a cavall dels mesos de juliol i agost i la darrera entre novembre i els primers dies de desembre. Certament, en tots els casos l’objectiu eren immobles amb un cert nivell i, a poder ser, que estiguessin aïllats de la resta. A més a més, i amb diferència, la Massana ha estat la parròquia més afectada pels assalts, encara que també n’hi ha hagut, que hagi transcendit, a Ordino, Encamp, Escaldes i Andorra la Vella. Els lladres sempre van actuar amb força cura i fent un seguiment previ de les seves possibles víctimes. Pretenien, d’aquesta manera, assegurar-se que no eren a casa quan accedissin als habitatges. En tot cas, entre les tres onades esmentades, es vindrien a sumar la trentena de robatoris que fonts properes al cas han assegurat que s’han atribuït als dos albanesos de 33 anys empresonats a la Comella des de diumenge.

Ja s’ha dit que en tots els casos els delinqüents es van fixar en la vall del nord. Aquest va ser el cas, ja, de la primera onada, que s’hauria produït, especialment, entre la segona i la tercera setmana de gener. Com a mínim hi va haver set assalts, quatre d’ells a la parròquia de la Massana, entre els quals, un, de ben segur, a Anyós. Sempre buscaven -com ha estat el cas en qualsevol acció d’aquestes tres onades que s’atribueixen als dos lladres detinguts- diners en metàl·lic, joies (amb rellotges valuosos inclosos) i, en menor mesura, obres d’art manejables. Un dels assalts que va deixar més elements i que va ‘donar’ als lladres un botí força suculent es va produir, el gener, a les Bons. Allí els investigadors van poder recuperar passeres i altres elements que van portar-los a mantenir que un dels assaltants havia de ser una dona. Se’n van endur, d’allí, joies i un rellotge de notable valor tant econòmic com sentimental per a les víctimes. El botí ratllava el quart de milió d’euros. Dos robatoris més d’aquesta primera onada que van poder ser contrastats per l’Altaveu -la policia mai no ha informat oficialment de res- van ser a la urbanització escaldenca de Can Diumenge i a la zona residencial que hi ha a l'entorn del col·legi Sant Ermengol, a la capital.

La segona onada de robatoris va succeir els darrers dies de juliol i els primers d’agost, i en alguns casos els furts van trigar en ser descoberts ja que els propietaris dels immobles assaltats havien estat fora de vacances. En aquesta ocasió hi va haver, per així dir-ho, dos moments àlgids no pas buscats intencionadament pels lladres. En un cas, els delinqüents van visitar el xalet on viuen el fiscal general de l’Estat, Alfons Alberca, i la seva família. Va ser a la Cortinada el darrer cap de setmana de juliol. Fonamentalment, els assaltants se’n van endur joies que es guardaven en una caixa forta. També amb una caixa forta ‘van tractar’ els lladres, en aquest cas, en un xalet d’un constructor a Santa Coloma. L’element ‘essencial’ en aquest cas és que durant un parell de dies es va donar per fet que els delinqüents se n’havien endut una pistola de 9mm que algun dels components de la família tenia. Es va arribar a fer una alerta entre les patrulles per advertir d’aquesta situació i, per tant, que els policies extremessin la vigilància i precaució si veien algun sospitós. Al cap de poc, la pistola va aparèixer. Era on no es pensaven els propietaris de l’immoble assaltat que havia de ser. O, millor dit, no era on es pensaven. A Santa Coloma els lladres van fer alguna actuació més, també a Ordino i d’altres punts de les vall del nord.

I aquesta vall ha estat altament protagonista en la darrera fase de robatoris que es va tancar amb l’intent (o més que això, perquè d’entrar hi van entrar, una altra cosa és que no s’enduguessin res de valor) que els detinguts van fer al xalet de l’exministre d’Afers Exteriors Xavier Espot. Va ser dijous de la setmana passada als Vilars. Disset o divuit hores després serien atrapats. Fins llavors, havien ‘visitat’ la casa d’un altre exministre, en aquest cas massanenc i d’Ordenament Territorial. Els ‘visitants’ se’n van endur un bon reguitzell de joies, com a mínim. El primer gran nucli-objectiu dels lladres va ser l’Aldosa de la Massana. A prop d’allà acabarien essent detinguts. En aquest quart massanenc s’hi van prodigar força. Un dels domicilis que van visitar, el d’un comandament intermedi d’un banc del país. Se li’n van endur joies i uns quadres de l’habitació de matrimoni després de desmuntar una finestra. A Anyós també van actuar en diferents ocasions. En un àtic d’un residents passius britànics on van sostreure un bon botí, inclosa una col·lecció notable de rellotges. Dos dels darrers cops van ser en una urbanització entre l’Aldosa i Anyós i en el xalet cèntric a Escàs d’un empresari del transport. Els lladres van rebentar una caixa forta i haurien aconseguit uns 30.000 euros en diners en efectiu, com a mínim. De tot plegat, però, no se’n sap res de res. Hi ha dos lladres a la Comella però ni rastre del botí.

Comentaris

Trending