Neu

Les estacions aixequen el teló amb bones sensacions però esperant la neu

(AMB VÍDEO) Els esquiadors mostren fam per la nova temporada -la setmana de la Puríssima s’espera amb candeletes- però temen que el canvi climàtic els faci la guitza i la crisi energètica tampoc no ajudi

Arrenca la temporada amb els primers esquiadors

Les estacions d’esquí del país, totes ja avui, arranquen la temporada amb ganes d’oferir bons serveis i una bona qualitat de neu tot i que les precipitacions ‘naturals’ no han estat gaire abundants. La davallada de temperatures els darrers dies ha permès fabricar neu de cultiu encara que es treballa amb precaució per la qüestió de la racionalització energètica. Hores d’ara hi ha més il·lusió entre els responsables i treballadors de les estacions que no pas entre els esquiadors, que malgrat tenir fam de neu i esquí són escèptics en relació amb l’esdevenir de la temporada.

En efecte, els pocs esquiadors que aquest matí estrenaven curs a Grau Roig, per exemple, temen que l’efecte del canvi climàtic es deixi notar més que mai aquest hivern i no siguin les nevades tan abundants, amb la qual cosa això afectaria la qualitat de la neu. El divendres, laborable, ha començat fluix però s’ha anat animant gràcies a un excel·lent dia. De fet les previsions, cada vegada més complicades de fer, indiquen que s’anirà a més i que la propera setmana, la de la Puríssima, serà bona. Es preveu, per exemple, especialment als sectors ‘tradicionals’ de Grandvalira una bona afluència de visitants de Madrid.

Són pocs els esquiadors que aquest matí s'han estrenat a Grau Roig.
Són pocs els esquiadors que aquest matí s'han estrenat a Grau Roig.

És el primer any d’esquí alpí unificat, encara que, òbviament, no des del punt de vista físic. De moment, les estacions, s’ha dit, han treballat amb molta neu de cultiu. Però com a indicat el director general de Grandvalira, Juan Ramón Moreno, es preveu que ja a partir de dilluns es disposin de 65 quilòmetres per poder esquiar. La temporada, ha remarcat Moreno, s’ha iniciat amb “unes condicions immillorables”, encara que els encarregats de pistes i els gestors de la neu esperen que precipiti per poder anar molt millor.

El fenomen de les reserves a darrera hora complica la possibilitat de fer previsions. Però després de la pandèmia i d’un 2021 que encara no va estar a ple rendiment -fins i tot amb algunes limitacions en el trànsit-, aquest hivern els amants de la neu i de l’esquí o són més que mai. I si l’impacte econòmic remet una mica i la crisi energètica i la climatologia no fan excessivament la guita, es planteja una molt bona temporada. S'auguren unes bones xifres atès el nivell de reserves per Nadal, amb més reserves a la data, que l'any passat. Els mercats de proximitat, espanyol i francès, seran les procedències principals dels esquiadors aquesta temporada, i pel que fa als mercats internacionals, amb protagonisme dels britànics, amb la pèrdua del visitant rus, i amb la voluntat d'atraure cada vegada més als amants de la neu provinents dels països escandinaus.

Comentaris

Trending