Multes de fins a 20.000 euros i denúncies penals als comerços que desobeeixin l’ordre de tancament

El portaveu del Govern, Eric Jover, fa una crida a evitar aglomeracions als supermercats i assegura que l’abastiment “està garantit” fins i tot en el cas que es tanquin fronteres

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

Els comerços que desobeeixin l’ordre de tancament decretada pel Govern per fer front a la crisi del coronavirus s’arrisquen a importants multes econòmiques i, fins i tot, a denúncies penals. Així ho ha assegurat el ministre portaveu, Eric Jover, que ha lamentat que al llarg de la jornada la policia ha detectat casos d’establiment que han obert i, el que és pitjor, tot i ser conscients de la instrucció, al·legant que no la seguirien fins a la publicació del decret, prevista per aquesta tarda. Des de l’executiu s’ha deixat clar que les sancions s’aplicaran amb rigor un cop estigui en vigor la prohibició. A banda, Jover també ha remarcat que, fins i tot en el cas del tancament de fronteres per part d’Espanya o França, l’abastiment de productes bàsics està garantit i, per tant, ha fet una crida a no abarrotar les botigues d’aliments que romanen en funcionament.

El portaveu de l’executiu ha lamentat que, al llarg del matí, han tingut constància d’establiments oberts. A més, ha lamentat que no era perquè desconeguessin l’ordre de tancament sinó perquè volien esgotar al màxim el temps de funcionament. “En alguns casos, ens han dit que volien esperar a la publicació del decret, que es farà avui a les cinc de la tarda”, ha indicat. Jover ha titllat “d’irresponsable” una actitud que “fa prevaldre el lucre per damunt de l’interès general”.

A la vegada, ha deixat clar que s’actuarà amb contundència contra qui incompleixi l’ordre un cop estigui en vigor. Així, ha recordat que hi ha diverses vies. La primera, la Llei d’horaris comercials, que preveu sancions de cinc euros per metre quadrat en cas d’incompliment i, si hi ha reincidència, fins i tot permet acudir a la via penal per un delicte de desobediència a l’autoritat. A més, la Llei de sanitat parla “d’infracció greu” si es desatenen les instruccions de les autoritats sanitàries i inclou multes d’entre mil i 20.000 euros.

Jover adverteix: "Si hem limitat el funcionament de l'economia o les escoles, no és perquè la gent trobi altres formes de socialitzar"

Des del Govern, s’ha volgut aclarir alguns dubtes apareguts des de l’anunci del tancament, molts d’ells rebuts a través del telèfon 188 –posat en marca divendres per atendre aquest tipus de consultes. Així, ha indicat que les pastisseries poden vendre els seus productes però no mantenir serveis annexes com ara la cafeteria. També ha indicat que els restaurants i cafeteries dels hotels poden romandre en funcionament, però només atenen clients allotjats i amb l’aforament reduït al 30%. També es permet la distribució de menjar a domicili. En altres sectors, ha indicat que es permet el manteniment de l’activitat al sector de la construcció.

Jover també ha volgut fer una crida a evitar les grans aglomeracions de clients als establiments que estiguin oberts, com ara supermercats, on els darrers dies s’ha viscut una gran afluència de persones. El ministre portaveu ha deixat clar que no cal acaparar aliments, ja que, fins i tot en el cas que els països veïns decretin un tancament de frontera, “no tindrem desabastiment de productes bàsics”.

En aquest sentit, el portaveu de l’executiu ha manifestat la necessitat de “reforçar el missatge de demanar responsabilitat” a la ciutadania. “Si estem limitant el funcionament de l’economia o les escoles, no és perquè la gent tingui altres formes de socialitzar”, ha advertit. Per això, ha volgut demanar que “es faci el que faci falta perquè l’epidèmia no avanci”, ja que, “si no, ho pagarem tots”.

Pel que fa a l’evolució de la crisi sanitària, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha indicat que es manté, per ara, un únic cas positiu, la dona de 87 anys que continua evolucionant favorablement. També millora l’home de 58 anys ingressat a l’UCI amb una pneumònia l’origen del qual no és clar. Per ara, no s’han rebut els seus resultats.

Es manté només un positiu pel coronavirus, però hi ha quinze casos sospitosos, cinc més que ahir, dels quals s'esperen els resultats

Amb ell, són quinze els casos sospitosos que encara esperen el diagnòstic. Són cinc més que ahir, però no tenen vinculació amb els casos previs sinó gent que ha tingut contacte amb persones de fora. D’aquests, sis estan a l’hospital -tres dels quals amb més de 85 anys- i nou confinats al seu domicili. Es mantenen també unes 80 persones a qui se’ls fa seguiment per haver tingut contacte amb l’entorn de la pacient que ha donat positiu.

Benazet ha recordat que “a Espanya estan ja a més de 5.000 casos” i que, en canvi, a la província xinesa de Hubei, “disminueixen ràpidament”. El ministre ha advertit que “ens hem de preparar per rebre l’epidèmia” a la vegada que ha indicat que “això tindrà un fi en què la gent anirà curant-se”. També ha remarcat que “el virus no viatja sol; no té cames”, sinó que “ho fa a través de les persones” i, per tant, “els hàbits socials s’han de canviar; no ens podem atansar a qui no és del nostre entorn íntim immediat”. En definitiva, “quedar-se a casa és la millor prevenció i la millor lluita contra la transmissió”.Les mesures i com afecten

  • El Govern adverteix de fortes sancions, inclosa la via penal, per aquells comerços que desobeeixin l'ordre de tancament. Econòmicament, poden arribar als 20.000 euros.
  • Les pastisseries poden vendre productes, però si tenen servei de cafeteria ha d'estar inhabilitat.
  • Els restaurants i les cafeteries dels hotels poden funcionar, però únicament per als clients allotjats i respectant un aforament màxim del 30%.
  • La construcció no té instruccions, per ara, d'interrompre la seva activitat.
  • Es demana a la ciutadania que no se saturin els supermercats i s'assegura que l'abastiment de productes bàsics està garantit fins i tot en cas de tancament de la frontera amb els països veïns.

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending