Andorra plora la mort de Josep Maria Beal, exsíndic i excònsol d'Escaldes-Engordany

La desaparició d'un dels impulsors del procés constituent i de la construcció de Caldea genera commoció

Comentaris

Josep Maria Beal al centre de la fotografia amb una bufanda blava durant l'acte del 25è aniversari de l'aprovació de la Constitució
Josep Maria Beal al centre de la fotografia amb una bufanda blava durant l'acte del 25è aniversari de l'aprovació de la Constitució

La mort de Josep Maria Beal ha commocionat la classe política i diversos sectors més de la societat andorrana. El caràcter afable i proper de qui va ser cònsol d'Escaldes i síndic general, entre altres coses, el va fer un home molt estimat. Beal ha mort aquest dissabte als 77 anys després de mesos d'anades i vingudes de l'hospital a causa de l'agreujament de les dolences que feia temps que patia. La sala de vetlles de Prat de la Creu ha estat un formiguer de gent que, aquest diumenge, volia retre el penúltim homenatge a qui també va ser president de la CASS. El funeral es farà aquest dilluns a les 11 del matí a l’església de Sant Pere Màrtir. 

Síndic general entre el gener del 1990 i el febrer del 1991, quan una malaltia sobtada que l’acabaria deixant en cadira de rodes el va fer renunciar al càrrec, Beal Benedico havia estat prèviament cònsol major d’Escaldes. Des del Consell General va ser un dels impulsors de la Constitució. I al comú escaldenc, anys abans, havia promogut la construcció de Caldea. Posteriorment, com s'ha dit, també va presidir la CASS. Feia temps que el finat, que professionalment s’havia dedicat al món del comerç, estava delicat de salut i eren constants les seves anades i vingudes de l’hospital. Feia anys que estava retirat de la primera línia política. Una de les seves últimes aparicions públiques va ser durant el 25è aniversari de l'aprovació de la Constitució, el març del 2018.

Després de l'acte i en declaracions als mitjans de comunicació presents a la Casa de la Vall va dir que la idea de dotar-se d'una Constitució  va venir pel fet que el Copríncep episcopal "estava cansat dels problemes que li portava Andorra". La missa funeral en memòria de Beal, elogiat pel seu caràcter proper i afable i, alhora, intentant sempre buscar l’equilibri i el consens, tindrà lloc, com s’ha dit, aquest dilluns a les 11 a l'església de Sant Pere Màrtir d'Escaldes-Engordany. La família ha rebut el dol aquest diumenge a partir de les quatre de la tarda a la sala de vetlles d'Andorra la Vella, al carrer Prat de la Creu.

La desaparició del comerciant i activista sociopolític ha generat una allau de reaccions en diversos fronts. Des de les xarxes socials, on molts polítics i persones que el van conèixer han mostrat la seva commoció alhora que han ressaltat el tarannà conciliador de Beal, fins a l'esmentada sala de vetlles, que s'ha omplert a vessar durant les hores que ha estat oberta. A més, la malaurada coincidència ha volgut que l'òbit de l'exsíndic i excònsol hagi coincidit amb la mort, també, de la mare de l'actual cònsol d'Escaldes, Trini Marín. Això encara ha incrementat més el volum d'assistència a la sala.

Cònsol major d’Escaldes entre els anys 1984 i 1989, a la parròquia va ser un dels grans impulsors del termolúdic de Caldea i, també des d’Escaldes, com recordava fa poc més d’un any, es van posar algunes de les bases per al procés constituent. En l’acte del quart de segle de la Carta Magna, Beal va recordar que a la parròquia d'Escaldes-Engordany van voler fer un programa electoral introduint aquesta aspiració i que "hi havia gent del nostre grup que no ho volia posar per por a perdre vots, imagineu-vos com era l'Andorra d'aquell moment". De fet, considerava que actualment s'ha perdut l'esperit d'aquella Andorra que “era difícil, la gent ho passava malament, però tenia un sentiment de país que ara a vegades no hi és".

Del comú va saltar al Consell General com a membre d’AND i va ocupar la sindicatura, on el rellevaria el massanenc Albert Gelabert producte de la malaltia que el va paralitzar inicialment fins pràcticament el coll. Malgrat que mantindria sempre l’interès pel país i la política, no seria fins al 2003 quan va tornar a la primera línia. El desembre d’aquell any es va presentar a les eleccions comunals d'Escaldes-Engordany liderant, amb Anna Dolsa, la llista de Socialdemòcrates i Independents (SI) contra la candidatura de Toni Martí del Partit Liberal (PLA). Seria aquest darrer que s’imposaria per només 21 vots. La presència de Beal a l'oposició va estar marcada pel diàleg i l'esperit constructiu, com sempre ha recordat l'aleshores cònsol major Toni Martí. Beal, que també va presidir la Federació d'Escacs Valls d'Andorra (FEVA), va estar només un mandat a l’oposició comunal, i seria repescat més tard per Jaume Bartumeu, durant la legislatura socialdemòcrata al Govern per accedir al consell d’administració de la CASS, del qual en va ser escollit president el juliol del 2010.

 

Comentaris

Trending