Mor a Suïssa el fins fa poc cònsol honorari de Bèlgica a Andorra

Marc Ostoja-Kuczynski, que l’any passat va presentar la seva candidatura per esdevenir Raonador del Ciutadà, patia des de feia molt temps una malaltia degenerativa 

El (pen)últim candidat a Raonador del Ciutadà: l’actual cònsol honorari de Bèlgica
El (pen)últim candidat a Raonador del Ciutadà: l’actual cònsol honorari de Bèlgica
Odontòleg de formació i professió durant molts anys -va exercir un temps de pèrit en la matèria per a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS)-, Marc Jean Ostoja-Kuczynski era conegut al Principat de manera generalitzada, sobretot, pel seu càrrec de cònsol honorari de Bèlgica, el seu país d’origen, que va desenvolupar els darrers anys i que havia deixat fa ben pocs mesos de comú acord amb les autoritats belgues conscient d’un prompte desenllaç fatal. Ostoja-Kuczynski va morir aquest dilluns a Suïssa.

L’home, que havia obtingut la nacionalitat andorrana de forma plena i definitiva el 2005, havia residit a Canillo. Persona peculiar fins i tot entre el col·lectiu de cònsols honoraris -tenia el seu despatx ‘diplomàtic’ al carrer Bonaventura Riberaygua d’Andorra la Vella, Marc Ostoja-Kuczynski va presentar l’any passat la seva candidatura a Raonador del Ciutadà. Es va reunir amb diversos grups parlamentaris per fer-los saber la seva disposició a ocupar el càrrec.

Ja patia llavors una malaltia degenerativa que els darrers mesos havia avançat a un ritme frenètic i que l’impedien, per exemple, desplaçar-se amb facilitat. De fet, sovint se’l podia veure recolzat en una crossa o un bastó. Això no li va impedir ser present a l’homenatge que es va fer el març del 2016 a la plaça Lídia Armengol en record a les víctimes de l’atemptat de Brussel·les. Llavors la malaltia estava en una fase força incipient. 

També es va ocupar i molt d’atendre el músic ‘raper’ belga empresonat a la Comella condemnat per un delicte d’agressió sexual al Pas de la Casa després d’un multitudinari concert i que finalment va ser alliberat l’agost passat. O va estar al corrent de la mort de dos paisans seus en residents al Principat un malaurat accident d’avioneta, l’any passat, en les immediacions de l’aeroport de la Seu.

La dolença incurable, però, va anar avançant de manera frenètica i Marc Ostoja-Kuczynski va anar preparant la seva retirada. Fa uns mesos va renunciar al consolat i les autoritats belgues van publicar en llocs web especialitzats l’oferta de la plaça diplomàtica honorària per representar Bèlgica a Andorra. Ostoja-Kuczynski, que la setmana passada encara era al país, ho hauria anat planificant tot. Fins i tot la seva mort ocorreguda aquest dilluns a Suïssa.

Comentaris (1)

Trending