Increment de multes per excés de velocitat el 2020 tot i la reducció de mobilitat per la pandèmia

L’Automòbil Club presenta la novena edició de l’IMACA que reflecteix una caiguda global de sancions i d’accidents amb alcohol i drogues però no prou significativa vista la davallada de matriculacions o moviments circulatoris

La gràfica de les sancions globals imposades els darrers sis anys.
La gràfica de les sancions globals imposades els darrers sis anys. ACA / IMACA

“Conduïm menys però conduïm igual de malament.” La frase, més o menys ben trobada com ha reconegut ell, és del director tècnic de l’Automòbil Club (ACA), Toti Sasplugas. L’ha pronunciat durant la presentació dels resultats del 2020 de l’estudi sobre mobilitat (IMACA), que evidencia que tot i les restriccions i la davallada de moviments que hi va haver l’any passat al Principat degut a la pandèmia, el nombre de sancions imposades per excés de velocitat van augmentar respecte del 2019, especialment en el cas de les motos.

Les dades de l’IMACA reflecteixen que hi ha hagut una reducció de les multes imposades en relació a la mobilitat de forma global. El 2020 es van imposar un total de 16.643 multes. Però la reducció de menys del 10% respecte de l’any anterior, sense restriccions, sense l’impacte de la pandèmia, no és proporcional a la davallada, per exemple, de matriculacions, que durant el confinament van tocar fons tot i que posteriorment s’han anat recuperant. Sasplugas ha remarcat que tot i la davallada global de sancions, les referents a l’excés de velocitat, que són majoritàries (el 85% del total), han crescut. De 13.322 el 2019 ha passa a 14.132 el 2020. L’increment encara és molt més significatiu en relació a les motos: de 444 a 777. Un creixement del 75% per a un tipus de vehicles que van clarament a l’alça entre els conductors.

Assistents a la presentació de l'informe IMACA.
Assistents a la presentació de l'informe IMACA. Toni Solanelles

La presentació de l’estudi IMACA, que s’ha fet a la sala d’actes de MoraBanc, col·laborador de l’ACA, i ha tingut la presència del ministre d’Ordenament Territorial i Habitatge, Víctor Filloy, de consellers generals com Berna Coma, Roger Padreny i Joaquim Miró, el cònsol menor d’Andorra la Vella, David Astrié, o professionals de la gestió del trànsit o col·laterals com Jaume Bonell (Mobilitat), David Palmitjavila (COEX) o Bruno Lasne (director adjunt coordinador de la policia), s’ha iniciat amb les introduccions del president de l’ACA, un Enric Tarrado que ha ressaltat que era el seu primer acte oficial, i la directora de Màrqueting i Relacions Institucionals de MoraBanc, Mireia Maestre, que entre altres ha destacat el retorn a una relativa normalitat.

Toti Sasplugas s’ha encarregat de fer les pinzellades principals sobre el novè estudi IMACA, tot deixant clar que les dades que hi conté cal “posar-les entre parèntesi” per la pandèmia, que “ha tingut un efecte diari en les nostres vides i també en la mobilitat”. El director tècnic de l’ACA ha posat de relleu, però, que tot i la reducció de mobilitat, “no estem en dades extremadament baixes” com caldria, potser, pensar. L’informe IMACA d’enguany dedica un apartat a analitzar les oportunitat empresarials que suposen els nous hàbits de mobilitat, que es volen centrar més en la persona que no pas en els vehicles.

Dades

Durant el 2020 van reduir-se el nombre d’accidents amb conductors ‘afectats’ per alcohol o drogues. De 91 el 2019 a 71 l’any passat. I no hi va haver cap víctima mortal amb alcohol o drogues enmig. Els dos únics morts a la carretera van ser vianants i degut a atropellaments, una dada que també ha estat ressaltada per Sasplugas, que ha avançat que l’ACA farà una campanya per conscienciar de la importància de tots els intervinents en la mobilitat alhora de prendre mesures i ser cauts quan s’és a la via pública. L’objectiu? “Pacificar el trànsit.”

En general, ha lamentat Sasplugas, només es fa cas amb multes i restriccions. Per tant, collant la butxaca (“sancions dures”) o ubicant més radars a la carretera.  El director de l’ACA ha deixat clar que el volum més gran d’infraccions i fins i tot de comportaments contaminants es cometen durant la setmana i són protagonitzats per gent del país. Sobre l’alcohol al volant, el director tècnic de l’ACA ha destacat el fet que sovint s’estigmatitza la gent jove quan la dada preocupant és que la franja d’edat on es detecten moltes alcoholèmies és la que va de 30 a 49 anys.



“Un Codi de circulació molt consensuat”

La presentació de l’IMACA s’ha dut a terme justament l’endemà de la publicació al BOPA del nou Codi de circulació. De fet, aquest ha estat un dels aspectes que s’ha comentat entre els assistents institucionals just abans d’iniciar-se l’acte. Toti Sasplugas ha agraït l’oportunitat de poder participar en la reelaboració del codi, que és “molt consensuat”. Segons el director tècnic de l’ACA, el Codi de circulació “és una bona eina i té molt recorregut”. A més, el fet que moltes qüestions tècniques s’hagin deixat per regular-les via reglament el dota de molta flexibilitat, un aspecte cabdal en un sector molt dinàmic i canviant, segons que ha remarcat Sasplugas.



 

Comentaris

Trending