Les multes de la zona de baixes emissions de Barcelona seran efectives des del dimarts

Més de 5.600 vehicles andorrans s’han inscrit al registre per poder accedir, dels quals uns 5.300 podran accedir lliurement i la resta haurà de recórrer, en cas de necessitat, a les autoritzacions diàries

Un cartell de la Zona de Baixes Emissions.
Un cartell de la Zona de Baixes Emissions. ALTAVEU

Dimarts arriba el dia. Amb uns mesos de retard amb relació als plans inicials per culpa de la crisi del coronavirus, les sancions per circular sense permís per la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona es començaran a aplicar. També als vehicles estrangers i, per descomptat, els andorrans que no hagin demanat l’autorització a tràmits de Govern. Fins ara, ho han sol·licitat més de 5.600.

La zona de baixes emissions va entrar en vigor al gener. Els plans inicials de les autoritats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) era que les multes no s’imposessin fins a partir de l’1 d’abril. L’esclat de la crisi del coronavirus va fer ajornar la idea, ara recuperada. Serà a partir de dimarts, 15 de setembre, quan si un guàrdia urbà enxampa un vehicle dins l’àrea d’exclusió i aquest no compleix els requisits mediambientals o, si no ho fa i no té el permís per circular aquell dia, hi haurà multa.

Ja hi ha dos peticions de vehicles que no poden accidir a la ZBE en circumstàncies normals però que volen gastar a finals de mes una de les autoritzacions diàries

En concret, aquestes sancions suposen una xifra d’entre 100 i 499 euros, en cas de motocicletes, ciclomotors, turismes o vehicles de mercaderies de menys de 3,5 tones. Per a autobusos, autocars, camions i vehicles de mercaderies de més de 3,5 tones el càstig serà superior: de 500 a 999 euros. Aquesta xifra s’incrementarà si la infracció es comet en mig d’un episodi declarat de contaminació.

Segons l’acord tancat ara fa uns mesos entre el Govern i l’AMB, seria l’executiu qui s’encarregaria del tràmit d’inscriure els vehicles andorrans al registre impulsat per l’ens municipal. Les peticions s’han pogut fer directament a l’edifici administratiu en els darrers mesos.

A data 3 de setembre, hi havia un total de 5.665 vehicles que havien fet la inscripció. D’aquests, la majoria (5.269) compleixen els requisits mediambientals. Per tant, poden circular sense cap problema. 380 més són considerats massa contaminants i, per tant, estan vetats. Això sí, podran sol·licitar fins a 10 autoritzacions diàries cada any. De fet, ja hi ha dos d’aquests permisos demanats de cara a finals de mes. A més, hi ha 16 vehicles que, malgrat que la mesura d’exclusió encara no els afecta -com ara camions o autocars-, sí que han d’estar inscrits al registre.

La zona de baixes emissions és una àrea delimitada principalment per les dues rondes de Barcelona a l’interior de la qual no hi podran circular aquells vehicles considerats més contaminants. Afecta bona part de la ciutat comtal però també barris d’altres localitats properes com Sant Adrià de Besòs, L’Hospitalet de Llobregat, Esplugues i Cornellà. L’exclusió s’aplicarà els dies laborables, entre les set del matí i els vuit del vespre.

Des de l’AMB s’ha posat en relleu la importància de tenir registrat el vehicle. I és que s’avisa que si s’enxampa un turisme sense permís, se’l sancionarà encara que compleixi els requisits mediambientals. Multes que ja tocaran realment la butxaca a partir de dimarts.

Comentaris (1)

Trending