Mig centenar de nous casos de violència de gènere durant el 2015

Mig centenar de nous casos de violència de gènere durant el 2015

L’Equip d’Atenció Integral a la Dona (EAID) ha atès durant els primers deu mesos de l’any mig centenar de nous casos de violència de gènere. Aquesta xifra representa una davallada del 30% respecte del total de nous casos detectats el 2014. No obstant, i malauradament, en els dos mesos que queden per computar d’aquest exercici caldrà afegir algunes casuístiques més, amb la qual cosa la reducció se situarà a l’entorn del 20%. La unitat especialitzada depenent de l’àrea d’atenció social primària del ministeri de Benestar té en l’actualitat oberts 120 expedients. Més de la meitat fan referències a problemes sorgits en anys anteriors.

La davallada de casos és una qüestió satisfactòria i que els responsables del departament, en aquest cas el cap de l’àrea de primària, Joan Carles Villaverde, ha atribuït a “una major conscienciació de la societat”. Villaverde ha recordat que “cada vegada més, la societat està més conscienciada contra la violència de gènere”. Justament, aquest dimecres se celebra el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra la dona. Cada cop més, també, les fèmines són més conscient de la seva situació i tenen menys dubtes alhora d’acudir a l’equip d’atenció integral. Quatre de cada deu dones ateses han acudit per iniciativa pròpia al centre. No obstant això, més de la meitat de les ateses (51%) ha decidit no denunciar el seu agressor. 

I davant d’aquesta circumstància que segons com es miri, pot ser negativa, n’hi ha una altra que de ben segur ho és: s’ha doblat el nombre de dones tractades que admeten haver patit violència sexual. Actualment, en tres de cada deu dones que acudeixen a l’equip hi ha hagut vexacions i altres comportaments agressius de naturalesa sexual. No és que la violència sexual hi sigui més ara que fa un temps. Ho ha deixat clar l’educadora social de l’EAID, Mireia Porras, que ha explicat que com més va més eines hi ha per ‘descobrir’ aquest tipus d’agressions. Un tipus d’abús que “costa molt que les dones reconeguin”. Per tant, potser pràctiques que ara s’admeten com a tal ja existien abans però no es volien esmentar. El que sí que hi ha en tots els casos tractats, i gairebé des de sempre és així, és la violència psicològica. La segueixen l’abús social (69%), econòmic (66%) i físic (58%).

Pràcticament dues de cada deu dones ateses per l’equip especialitzat, tot i haver iniciat el tractament, retornen amb la parella. En aquests casos, fruit de la relació hi sol haver fills i, segons els experts, en aquesta situació la dona sol ser més vulnerable o, com a mínim, dóna més oportunitats a l’home. De les dones ateses a l’EAID, el 50% eren dones separades i el 28%, casades. Hi ha el mateix percentatge de solteres tractades. La franja d’edat on es detecten més casos és entre els 28 i els 39 anys (un 38% dels casos) i dels 40 als 51 anys (el 34%). Quant a les nacionalitats de les afectades, una tercera part (34%) són espanyoles. Les segueixen les portugueses (28%) i les andorranes (20%). La resta de percentatges són molt minsos. 

La secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, remarca que “la lluita contra la violència de gènere en la parella és una de les prioritats que es marca el Govern d’Andorra”. Justament per aquest motiu, el Principat s’ha afegit a la campanya ‘He for she’ (Ell per ella) impulsada per les Nacions Unides (ONU). Fenoll ha destacat la “implicació masculina” que hi ha d’haver en aquesta lluita. Per a la secretària d’Estat, que l’home “sigui el primer que prengui consciència” de la situació és cabdal per eradicar una de les xacres de la societat actual.