Trobada d’especialistes en Medi Ambient a Ordino per avaluar com reduir l’impacte del plàstic

Les dues jornades, celebrades aquest dimarts i dimecres, formen part del projecte Plastic0pyr i han inclòs un taller per a professors amb l’objectiu que traslladin aquests coneixements als seus alumnes

La jornada ha comptat amb la participació de la ministra Sílvia Calvó.
La jornada ha comptat amb la participació de la ministra Sílvia Calvó. SFGA/ C.ESTEVE

El projecte europeu Plastic0pyr, ‘Estratègies per a la reducció de la contaminació pels plàstics i la millora de la qualitat ecològica i el serveis mediambientals dels rius de muntanya’, continua avançant en les tasques de recerca i conscienciació de la ciutadania. Científics i ecòlegs participants en la iniciativa s’han reunit durant dues jornades (dimarts i dimecres) al centre de congressos d’Ordino. Entre ells, tècnics del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat.

Durant la celebració de les dues sessions de treball s’han fet comunicacions científiques sobre l’avançament i els primers resultats del programa de recerca. Així, també s’ha celebrat un taller de ciència ciutadana a Arcalís, en col·laboració amb Andorra Sostenible, per l’aplicació dels protocols de mostreig als rius, el processament de les mostres, la posada en comú dels resultats i la proposta de conclusions i possibles solucions per la prevenció de la contaminació per plàstics dels rius. El taller ha aplegat 17 professors d’ensenyament secundari que podrà difondre els coneixements als escolars.

L’objectiu general del projecte és prevenir de manera sostenible l’acumulació de plàstics en els ecosistemes de muntanya i evitar el seu transport fins al mar. Concretament s’estudien espais naturals situats en els Pirineus de Catalunya, Andorra i França amb la finalitat de desenvolupar eines que permetin avaluar i divulgar l’impacte ambiental d’aquest material sobre els ecosistemes fluvials; reduir la producció de residus i millorar la seva gestió; fer participar la ciutadania dins la investigació de la contaminació pels plàstics i potenciar models de negoci d’economia circular al voltant del reciclatge. Així, es pretenen definir protocols comuns per als tres països fronterers per al desenvolupament de les estratègies de gestió.

El projecte es va iniciar el novembre del 2019 i està previst el seu desenvolupament fins al maig del 2022. Durant el mes de setembre del 2020, es van treballar a Ordino els protocols comuns per dur a terme la presa de mostres d’aigua per analitzar els continguts de plàstics. Està liderat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CEAB-CSIC) i compta com a socis amb la Universitat de Barcelona, la de Girona, el Centre National de la Recherche Scientifique-ECOLAB de Tolosa i la Universitat de Clermont Auvergne i les empreses Anthesis La Vola i CICLOPLAST, entre altres.

Etiquetes

Comentaris

Trending