Tret de sortida a una Setmana de l’Isard amb més caçadors però menys exemplars a capturar

El cos de banders desplega un dispositiu amb tots els efectius disponibles per controlar que els 601 aficionats a la cinegètica que s’han inscrit compleixin la normativa mentre intenten abatre els 165 animals permesos

Setmana de la caça de l'isard

La Setmana de l’Isard ja és aquí. La cita cinegètica més important de l’any s’enceta aquest diumenge i s’allargarà fins al dia 19. Al llarg d’aquests dies, uns 600 caçadors participaran en ella, repartits en poc menys d’una seixantena de colles. En total, es permet capturar 165 exemplars. El cos de banders ha desplegat tots els seus efectius per controlar que tot es desenvolupi sense incidències. La més habitual els darrers anys, segons indiquen, és que alguns caçadors no anellen correctament l’animal.

La setmana de l’isard viu aquest diumenge el seu tret (o potser directament trets) de sortida. Al llarg del dissabte, són moltes les colles que ja han començat a traslladar el material cap a la muntanya, esperant ja poder caçar els primers exemplars. I és que, com explica el director dels banders, Ferran Teixidó, tradicionalment és la primera jornada i les dues darreres quan més animals es capturen.

Tot i això, des del cos sí que s’ha detectat els darrers un cert canvi de costums. “Veiem que ja no hi ha aquesta fal·lera i ansietat per matar isards sinó una caça molt selectiva”, apunta. En aquest sentit, destaca que fa uns anys era habitual sentir trets de seguida que es podia. En canvi, ara “passa estona fins que se senten”.

Grup d'isards en un dels recomptes dels banders aquest estiu.

Relacionat

La darrera dècada el nombre d’isards vistos en les muntanyes del Principat ha crescut un 71%

Enguany, s’han registrat un total de 601 caçadors, que es distribuiran en 57 colles. Entre elles, podran abatre un màxim de 165 animals. És la xifra decidida pel Govern després d’analitzar el recompte fet pels banders al llarg del juliol, una tasca que permet comprovar la bona salut de la cabana, clarament recuperada ja del norovirus que la va afectar fa uns anys.

Teixidó ha explicat que “hem preparat un dispositiu similar al d’altres anys”. Sobretot, amb un objectiu “preventiu”. Així, ha comentat que “pretenem no buscar tant fer de seguidors dels caçadors sinó anar a les zones on sabem que hi ha isards per observar-los”. D’aquesta forma, el que es farà és “una tasca de prevenció,”. Es vol que els caçadors “vegin que hi estem a sobre i que ningú tingui la temptació de fer infraccions”. Sobre aquestes, “la més comuna dels darrers anys ha estat no anellar l’isard”.

Els banders establiran un únic punt de control, a la seva caserna, situada al costat de la boca est del túnel de les Dos Valires. Estarà activa entre les onze del matí i les deu de la nit cadascú dels vuit dies. Un cop capturat un isard i anellat al mateix lloc, hi ha un termini de 24 hores per informar el cos.

Teixidó deixa clar que l’objectiu del cos “és evitar que hi hagi incidències”. Per això, demana als participants en la Setmana que “si tenen qualsevol dubte, ens truquin i els hi solucionarem”. En definitiva, apunta, “volem una caça d’isards amb bona convivència i sense incidents”.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending