La darrera dècada el nombre d’isards vistos en les muntanyes del Principat ha crescut un 71%

Només el fet que aquest estiu s’hagin comptat menys cabrits que l’any passat fa que en la setmana de caça d’enguany hi hagi la possibilitat d’abatre menys animals el curs que més caçadors oficialment s’han inscrit

Grup d'isards en un dels recomptes dels banders aquest estiu.
Grup d'isards en un dels recomptes dels banders aquest estiu. BANDERS

La darrera dècada, des del 2012, quan després de dos anys sense caça de l’isard per culpa del pestivirus es va recuperar la setmana cinegètica per excel·lència al Principat, el nombre d’isards que es veuen al Principat ha crescut un 71,5%. Aquest estiu s’ha comptat una xifra rècord de 973 isards en els tres vedats (Sorteny, Ransol i Xixerella) i el terreny cinegètic comú que serveixen per establir els barems de captura. Només el fet que aquest estiu s’hagin comptat menys cabrits que l’estiu passa (184 per 196) impedeix que el nombre d’animals a abatre sigui més baix que el 2020.

I això que hi ha més caçadors inscrits que mai. Perquè si a la Setmana de caça de l’isard del 2012, després de dos anys sense poder acudir a la muntanya, es van registrar 392 caçadors, aquest any se n’han inscrit 601, una xifra també rècord. Els darrers exercicis la xifra s’havia estabilitzat al tomb de 550 caçadors. En tot cas, durant la setmana que s’inicia aquest diumenge es podrà abatre un isard per cada quatre caçadors. En total, hi ha ‘disponibles’ 165 exemplars, una xifra lleugerament inferior respecte dels dos darrers anys, quan es va permetre caçar, respectivament, 165 i 181 isards. No obstant, el pla de caça no se sol complir mai en la seva totalitat.

Isards vistos durant els recomptes.

Relacionat

Més isards, menys cabrits, més caçadors i 165 captures permeses en la Setmana de caça

La cabana, en general, gaudeix d’un bon estat de salut. Especialment al terreny cinegètic comú, on s’han comptabilitzat aquest estiu 660 exemplars, més del triple dels que hi havia els dos cursos (2010-2011) en què el pestivirus va fer estralls. També la situació és més o menys bona als vedats. En aquest sentit, cal destacar l’ascens d’isards comptats a Xixerella, que han arribat a 128, doblant els que es van veure el 2016 (64). També a Sorteny i a Ransol hi ha un bon comportament. La cabana es manté estable.

evolucio isards
Evolució del nombre d'isards.
Fora dels vedats inclosos en el pla de caça conegut com la Setmana de l’isard, on sí que s’ha registrat una davallada és a Enclar. L’acció de l’home més que no pas cap incidència que permeti evidenciar problemes de salut de la cabana seria determinant per explicar el retrocés de la xifra d’isards comptats en aquella reserva. Aquest estiu s’hi han vist 244 animals, molt lluny dels prop de 330 que s’havien comptat els dos anys anteriors, però encara per sobre del pitjor any de la darrera dècada (2017, amb 232) i molt per sobre dels isards que es mantenien a Enclar el 2010, quan el pestivirus va causar un daltabaix molt important i sols es van poder comptar 173 exemplars.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending