Més isards, menys cabrits, més caçadors i 165 captures permeses en la Setmana de caça

El nombre d’exemplars recomptats al Principat es manté estable -amb 1.217 animals registrats- amb un creixement generalitzat arreu i un retrocés a Enclar

Isards vistos durant els recomptes.
Isards vistos durant els recomptes. ALTAVEU MÈDIA

Una anella cada quatre caçadors. Aquesta és una dada que interessa molt als amants de la cinegètica en vista a la Setmana de caça de l’isard del mes que ve. Tot plegat vol dir que durant aquell certamen cinegètic es podran abatre 165 isards producte dels càlculs fets els darrers dies arran dels recomptes fets les setmanes prèvies, que indiquen que la cabana d’isards al Principat es manté estable. De fet, puja a tot arreu excepte a Enclar, on hi ha una reculada.

Hi ha més isards, però enguany s’han vist menys cabrits, amb la qual cosa l’índex de creixement és inferior i no es pot assolir la possibilitat que toqui una anella cada tres caçadors. De fet, el fet que enguany hi hagi més caçadors inscrits tampoc no ajuda a poder caçar més. En fi, que l’estat de la cabana és bo, que hi ha isards en bona mesura i que es podrà caçar, fa o no fa, el mateix que l’any passat perquè, fa o no fa també, hi ha el mateix nombre d’isards.

Banders fent recompte d'isards.

Relacionat

Els recomptes d’isards constaten com la cabana va en augment

Així s’ha constatat durant la comissió de Seguiment de la Caça, presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó. Dita comissió s’ha reunit aquest dilluns per aprovar els plans de caça de l’isard del 2021. Tenint en compte les dades obtingudes dels recomptes que s’han fet sobre el terreny, s’han comptabilitzat un total de 1.217 isards en tot el territori. La dada absoluta mostra que la població es manté estable (any 2020: 1.234 isards), tot i que s’han recomptat menys cabrits que l’any anterior. Els representants ministerials han agraït la important participació dels caçadors en els recomptes.

Per a la Setmana de l’isard, que se celebrarà del 12 al 19 de setembre, el nombre total de captures previstes té en compte la població d’isards en terreny cinegètic comú i en els vedats de caça de Xixerella, Sorteny i Ransol, que és d’un total de 973, superior als isards comptabilitzats l’any anterior (908): toca una anella per cada quatre caçadors

Així, després de la reunió s’ha aprovat l’ordre ministerial que fixa en 165 el total de captures permeses per a la setmana de la caça de l’isard i de 20 isards en el vedat de caça d’Enclar, on els recomptes indiquen menor presència d’isards que l’any passat. En aquest sentit, però, algunes de les fonts consultades han assegurat que probablement els comptatges es van fer en moments en què els animals -per exemple, per la presència de corredors fent alguna prova a la zona- s’havien emboscat més del que ho han fet en altres indrets.

Pel que fa a la Setmana de l’isard, que se celebrarà del 12 al 19 de setembre, el nombre total de captures previstes té en compte la població d’isards en terreny cinegètic comú i en els vedats de caça de Xixerella, Sorteny i Ransol, que és d’un total de 973, superior als isards comptabilitzats l’any anterior (908). A més, també s’estableix considerant l’índex de creixement, que ha estat d’un 18.91% i l’índex de captura del 17.02%. El nombre total de captures permeses representa que es podrà caçar un isard per cada colla d’un mínim de quatre caçadors, ja que s’han inscrit un total de 601 caçadors, 25 més que l’any passat.

Les dates previstes per constituir les colles de caça de l’isard, mitjançant el web www.e-tramits.ad, són del 23 d’agost a l’1 de setembre, tots dos inclosos, i cada colla haurà de ser de quatre caçadors com a mínim. Les captures previstes es repartiran de manera que n’hi hagi una per a cada una de les colles d’un mínim de quatre caçadors. En cas que hi hagi captures restants es farà el sorteig d’aquestes el 3 de setembre entre els 153 caçadors que han col·laborat en els censos o que van aportar la mostra orgànica en el pla de caça anterior (l’any passat van ser un centenar els caçadors col·laboradors).

51381935793 3b979c47e2 o
Un moment de la reunió presidida per la ministra Sílvia Calvó.

Les anelles de captura es podran recollir del 6 al 17 de setembre al Servei de Tràmits del Govern. En la reunió de la Comissió s’ha recordat l’existència d’un punt de control cèntric amb l’objectiu de facilitar al caçador el control de la peça capturada, tot i mantenir l’obligació de comunicar la captura al cos de banders.

En referència al vedat de caça d’Enclar s’han comptat 244 exemplars. La població del vedat ha disminuït respecte l’any anterior, tal i com ja s’ha explicat, tot i que s’han recomptat enguany 30 isards més a les zones perifèriques del vedat. La comissió de Caça ha aprovat el pla de caça d’aquest vedat amb un total de dinou captures selectives i una de trofeu mascle el que representa un índex de captura del 8%. El sorteig per aquest pla de caça està previst pel dia 3 de setembre.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending