“Seguiment diari” per si el núvol tòxic del volcà Cumbre Vieja afecta la qualitat de l’aire

Per ara, no s’ha detectat cap alteració en els nivells del diòxid de sofre, la substància que més preocupa, i no es preveu que això canviï en les pròximes 48 hores

Seguiment dels corrents d'aire amb el núvol tòxic.
Seguiment dels corrents d'aire amb el núvol tòxic.

Una de les inquietuds que s’ha generat arran de l’erupció del volcà Cumbre Vieja a l’illa de la Palma, és la possibilitat que els corrents atmosfèrics acabin arrossegant part dels gasos tòxics conseqüència de l’activitat geològica. De fet, es temia que poguessin arribar a la península i afectar la qualitat de l’aire. A Andorra, s’està pendent d’aquesta possibilitat, tot i que, per ara, hi ha tranquil·litat. No es preveu cap canvi significatiu en les pròximes 48 hores i, en tot cas, caldria que fos molt gran per obligar a activar a alguna alerta.

El volcà no només escup magma. També genera un important núvol de fum amb gasos que poden ser perillosos. El que més inquieta és el diòxid de sofre. Aquesta substància, en concentracions elevades, pot provocar irritació a les mucoses, inflamacions pulmonars i, fins i tot, bronquitis. Per tant, es vol estar especialment alerta.

Al llarg dels últims dies, es temia que el núvol pogués acabar arribant a zones de la península, creuant part del territori africà. De fet, ho ha fet ja a algunes zones, com el País Valencià. Per això, des del servei de qualitat d’aire del Govern es va un seguiment de la situació. Per ara, sense cap alarma.

Fonts consultades per Altaveu han indicat que, per ara, les dades que es recullen sobre el diòxid de sofre són “normals” i, per tant, “sense cap alteració a Andorra. De fet, no es preveu cap canvi en les pròximes 48 hores. Tot i això, sí que s’admet que “cal esperar a veure com evoluciona tot” i, per això, s’està fent un “seguiment diari”.

En tot això, es deixa clar que, ara mateix, caldria un canvi gran de la situació per haver de donar alguna alerta. I és que, els valors de diòxid de sofre són “mínims”. Per tant, de moment, tranquil·litat tot i que sense perdre de vista, per lluny que estigui, el que està passant a l’illa canària.

Comentaris

Trending