Saetde ‘es llança’ al control del refugi del Comapedrosa

La societat que gestiona les pistes de Pas de la Casa i Grau Roig, i també d’Arcalís, pretén explotar els quatre establiments guardats que hi ha al país

Vista del refugi del Comapedrosa.
Vista del refugi del Comapedrosa. ARXIU

Saetde no recula en la seva intenció de gestionar els quatre refugis guardats que hi ha al país. La societat que explota les pistes d’esquí del Pas de la Casa i de Grau Roig, i també les d’Arcalís a través de Secnoa, és un dels candidats a obtenir del Govern la concessió del refugi. No serà l’únic. Aquest divendres finalitza el termini de presentació de propostes i divendres de la setmana que ve s’haurien d’obrir les pliques i, com aquell que diu, adoptar una decisió.

Malgrat l’amenaça de no obrir cap dels dos refugis que gestiona en l’actualitat -l’Illa governamental i el de Sorteny de titularitat comunal-, i fins i tot després d’haver fet fora o no haver renovat contractes d’una part del personal de què Saetde disposava (i torna a disposar) per explotar els dos refugis esmentats, ara la societat es llança de cap al control de l’establiment del Comapedrosa, una de les construccions més atractives vist el volum d’excursionistes que recorren la zona.

La setmana que ve s'hauria de decidir els nous concessionaris de la infraestructura governamental massanenca

La intenció de Saetde és poder dominar els quatre refugis i fer una mena de circuit d’activitats entre ells. La societat considera que a nivell seu seria el més rentable i, alhora, també que seria el més interessant per al conjunt del país. Però aquesta voluntat topa amb altres interessos o persones o empreses que també es dediquen a aquest sector d’activitat i que detesten un eventual monopoli. Saetde ja fa dies que ‘pressiona’ el comú de Canillo perquè li atorgui l’explotació del refugi del Juclar, la concessió del qual ha estat prorrogada recentment en favor dels actuals gestors almenys fins a final d’any.

Com s’ha dit, un eventual monopoli, en alguns sectors, no agrada ni poc ni gens. I, de fet, tot i que l’empresa que gestiona Arcalís, Pas de la Casa i Grau Roig explota per compte del comú d’Ordino el refugi de Sorteny, la concessió està sent discutida per altres pretendents. És probable que el cas acabi arribant als tribunals, atès que no s’acaba de veure clar -de fet, els recurrents consideren que no compleix- que Saetde respecti els termes necessaris que el fan apte per gestionar dit refugi.

Des d'aquest dijous estan en marxa els establiments de l'Illa i Sorteny, amb una capacitat màxima de pernoctació de vint persones

Ara caldrà veure què passa amb la concessió del refugi del Comapedrosa, que hauria d’anar d’aquest 2020 al 2022. Pel cost que suposaven les obres projectades, de moment aquest establiment no serà reformat i, per tant, sols podrà funcionar els estius. Ha d’estar tot l’estiu obert, dia i nit, de dilluns a diumenge. La pandèmia ha canviat una mica els ritmes però inicialment hauria d’estar en funcionament fins al segon diumenge d’octubre. Les persones o societat que assumeixi la gestió del refugi ha de fer les tasques de guarda, neteja i manteniment de la infraestructura durant el temps que duri la concessió.

Justament aquest dijous Saetde, segons fonts de la companyia, hauria posat en marxa el refugi de l’Illa. Per garantir les mesures de seguretat només pot acollir un màxim de 20 persones. I s’ha de fer reserva prèvia per via telefònica. També comença a funcionar el refugi de Sorteny, amb la mateixa capacitat de pernoctació. A més, en aquest cas s’ofereix servei de restauració. A la terrassa, que s’ha renovat, hi poden cabre fins a 70 places assegudes, mentre que a l’interior aquesta capacitat es redueix a quinze.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending