Recollida de firmes per frenar l’entrada en vigor la taxa que pot fer incrementar el preu del gasoil

La campanya, que s’iniciarà dilluns, la promou l’Associació de Consumidors i Usuaris i vol aconseguir posposar l’aplicació del tribut fins que remeti la crisi econòmica derivada de la pandèmia

Imatge que l'ACU fa servir per il·lustrar la campanya de recollida de signatures.
Imatge que l'ACU fa servir per il·lustrar la campanya de recollida de signatures. ACU

L’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) posa en marxa dilluns i durant un mes una campanya de recollida de signatures que té per objecte aconseguir que s’ajorni l’entrada en vigor de la taxa sobre el carboni, que “encarirà el cost de vida al Principat i dificultarà a moltes persones arribar a final de mes, sinó que també pot disminuir l’atractiu turístic d’Andorra en reduir-se el diferencial de preus amb els països veïns”. L’ACU, que ja ha mantingut una trobada amb la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, reclama que el tribut no es posi en marxa fins que s’hagi superat del tot la crisi econòmica.

Des de l’Associació de Consumidors es considera que “amb l’actual situació de crisi econòmica, provocada per la pandèmia de la Covid-19, no és el millor moment per posar en funcionament nous impostos, que amb tota seguretat, acabaran repercutint en la butxaca del consumidor final en el moment de pagar, entre d’altres, el carburant d’automoció o el gasoil per la calefacció”. La taxa del carboni té com a objectiu, almenys des del punt mediambiental, propiciar la transició energètica per tal de reduir el consum d’energia provinent de combustibles fòssils, principalment del petroli, però també del gas, ja que aquests combustibles generen emissions de gasos d’efecte hivernacle, que són els que es volen reduir.

L’ACU està convençuda que el nou tribut “suposarà sí o sí, un increment en els preus, no solament dels carburants sinó de tots aquells serveis lligats al transport, tant de persones com de mercaderies” 

Però la taxa, recorda l’ACU, també tindrà altres efectes col·laterals tan bon punt entri en vigor una vegada s’aprovi la llei ara a tràmit parlamentari. Segons l’associació, “suposarà sí o sí, un increment en els preus, no solament dels carburants sinó de tots aquells serveis lligats al transport, tant de persones com de mercaderies”. Aquest punt preocupa “molt seriosament l’ACU, ja que és molt probable que aquest nou impost acabi afectant també totes les mercaderies que arriben a Andorra, i això es tradueixi en un increment de preus generalitzat que afecti a tots els productes; alimentació, farmàcia, roba, electrònica, papereria, etc., i als serveis”.

Davant de tot això i després de a trobada amb Calvó, l’ACU ha decidit engegar una campanya de recollida de signatures “per demanar a Govern que endarrereixi l’aplicació d’aquesta taxa fins que la situació econòmica millori, els diferents sectors econòmics tornin a la seva activitat habitual sense restriccions, i el flux de visitants estrangers es normalitzi”. Per la recollida de signatures, l’ACU ha posat a disposició dels consumidors uns impresos que es podran trobar a les benzineres del país, així com en els diferents comerços adherits en aquesta iniciativa, a partir del dia dilluns i fins al proper dia 19 de maig data en que procedirem a recollir-les i fer entrega de les mateixes al Consell General, que és qui ha d’aprovar la llei. La campanya va dirigida tant a les persones que viuen a Andorra i com a aquelles que són transfrontereres.

Comentaris (2)

Trending