Proposta per prohibir l’accés rodat i motoritzat a la Vall del Madriu

El comú de Sant Julià regula la circulació de motos i vehicles als seus paratges per frenar la degradació que experimenten molts camins en ser l’única parròquia que fins ara no posava límits

El debat sobre l'accés a la Vall del Madriu fa temps que dura.
El debat sobre l'accés a la Vall del Madriu fa temps que dura. ARXIU

Si no hi ha canvis, l’accés rodat i motoritzat quedarà prohibit a la Vall del Madriu. Aquesta és la proposta que té sobre la taula la comissió gestora del paratge inclòs entre el patrimoni natural protegit per la Unesco. L’ens de gestió està treballant en una ordinació que fa anys que s’avalua però que no acaba mai de veure la llum. Hi hauria excepcions, però de forma generalitzada l’accés hi seria prohibit.

Ho ha avançat el cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, tot explicant, també, la nova ordinació que aquest matí ha aprovat el comú lauredià i que suposa regular l’accés a paratges naturals de la parròquia. Fins ara, Sant Julià era l’única que no tenia cap regulació prevista en aquest sentit i, per tant, molts dels amants del motor, del país i de fora, acudien a fer les seves pràctiques en territori lauredià, causant això degradació en molts dels camins de muntanya. Aquest desgast es vol frenar a partir d’ara.

Majoral ha explicat que aquells paratges lauredians que formen part de la vall del Madriu-Perafita-Claror quedaran sotmesos a la regulació que acordi la comissió gestora que formen els quatre comuns que comparteixen la vall i, també, els departaments concernits del Govern en ser el territori esmentat patrimoni protegit per la Unesco. El cònsol ha deixat clar que es tracta d’una proposta, però la voluntat és clara. “L’accés rodat i motoritzat hi quedarà prohibit amb autorització per a casos especials”.

Les excepcions afecten especialment els cossos especials, com ara els banders o els bombers, que han de poder fer la seva feina, i també s’atorgarien permisos, segons la proposta que hi ha ara mateix sobre la taula, als ramaders

Les excepcions afecten especialment els cossos especials, com ara els banders o els bombers, que han de poder fer la seva feina, i també s’atorgarien permisos, segons la proposta que hi ha ara mateix sobre la taula, als ramaders, per exemple, per tal que puguin fer el pertinent seguiment del seu bestiar. De forma generalitzada, la resta d’accés rodat hauria de quedar prohibit si tira endavant la proposta que hi ha sobre la taula.

De la seva part, Sant Julià limita també l’accés de motos i vehicles tot-terreny a les seves muntanyes. Majoral ha explicat que la parròquia fa temps que experimenta “una problemàtica evident”. Però també és clar que “regular, sí; però prohibir, no”. El que està clar és que a partir d’ara, les motos d’enduro només podran circular per camins de més de 2,5 metres d’amplada, que són els que menys hi ha a la parròquia. Bàsicament el que va de Claror fins al Port Negre i alguns trams a l’entorn de Canòlich.

Camp de Claror, Camp Ramonet, Port Negre i Coll de Finestres

En els camins de menys de 2,5 metres d'amplada, que són majoritaris, sols hi poden circular, a banda dels excursionistes, les motos de trial i les bicicletes. I encara amb grups d'un màxim de quatre. Sempre s'ha d'anar pels llocs on hi hagi traça ja marcada, essent susceptible de ser multades les sortides per fora dels llocs marcats. Les multes que preveu l'ordinació, en funció de la seva gravetat, van dels 50 euros als 3.000 euros. I un dels aspectes que també es preveu en l'esmentat text és que en el sector comprès entre Camp de Claror, Camp Ramonet, Port Negre i Coll de Finestres, els vehicles de més de dues rodes només podran circular, des del segon diumenge del mes de maig (inclòs) fins el primer diumenge de desembre (inclòs)". I sempre, és clar, pels indrets on estigui permès fer-ho.

Des del primer diumenge de desembre i fins el segon diumenge del mes de maig, únicament podran circular vehicles adaptats amb xenilla. Hi haurà una tanca que vigilants comunals s'encarregaran d'obrir i tancar quan escaigui. A més, l'ordinació, que preveu que les competicions esportives les hagi d'autoritzar el comú, preveu que "si les circumstàncies meteorològiques i del terreny no permeten l’obertura i el tancament en els dies indicats, el comú de Sant Julià de Lòria es reserva la potestat de modificar aquest termini".

Comentaris (11)

Trending