Primera reunió per a la candidatura d’Andorra com a país Reserva de la Biosfera

El projecte s’ha presentat a la ciutadania a Ordino, i s’explicarà a totes les parròquies al llarg dels pròxims mesos

Una imatge d'una pel projecte d'Andorra Reserva de la Biosfera. ARXIU

Aquest vespre s’ha portat a terme la primera reunió informativa sobre el projecte perquè Andorra esdevingui el primer país del món íntegrament Reserva de la Biosfera de la UNESCO. Així, s’ha celebrat a Ordino, i es desenvoluparan a les set parròquies per informar a la ciutadania sobre aquesta candidatura. En principi, està previst que es presenti durant aquest 2022 per part de la Comissió Nacional d’Andorra per la UNESCO, juntament amb el ministeri d’Afers Exteriors, i s’espera que la resolució s’emeti sis mesos després, aproximadament.

La presentació ha anat a càrrec del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, acompanyat del secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, i de Marc Font, tècnic d’Andorra Recerca + Innovació. Gallardo ha exposat que es tracta “d’una oportunitat única per ajudar a orientar el país a emprendre un rumb més sostenible, tant des de la perspectiva econòmica, com mediambiental, com social”. La candidatura s’emmarca en la implementació de l’Agenda 2030 i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

En aquest sentit, Gallardo ha detallat que “una reserva de la biosfera promou l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i la conservació de la biodiversitat d’un territori”. A més, ha apuntat, “és un espai model per l’experimentació, el monitoratge, la innovació i l’aprenentatge en matèria de desenvolupament sostenible”.

Així doncs, ha precisat el ministre, la primera reunió amb la ciutadania té lloc a Ordino donat que la parròquia va assolir, a l’octubre del 2020, ser declarada reserva de la biosfera i, per tant, ja sap en què consisteix el projecte i estan familiaritzats amb el procés. La voluntat ha estat que els presents poguessin aportar les seves opinions, visions i idees a la candidatura, a fi de millorar-la abans de fer-ne la presentació formal.

Entrant en el projecte, durant la presentació s’han exposat les diferents zones que conformen una reserva de la biosfera i com es distribuirien en el cas andorrà. Així, està la zona nucli –que inclouria els parcs naturals i suposa un 15% del territori–, la zona tampó –que envolta el nucli, inclou boscos i pastures públiques– i finalment la zona de transició –destinada al desenvolupament econòmic i humà, on s’emmarquen les zones urbanes i els terrenys privats–.

Finalment s’han relatat algunes de les fortaleses de la candidatura andorrana, com ara el fet de tenir un patrimoni natural i cultural representatiu, poc pertorbat i d’alt valor, que prop del 15% del país siguin espais naturals protegits, que el país té un ordenament jurídic alineat amb els seus objectius estratègics, i que hi ha una sensibilitat i demanda social per preservar els valors patrimonials del país i garantir una herència territorial de qualitat per a les properes generacions.

Etiquetes: