Ordino assegura que la reconstrucció del mur de Pedra Seca no tindrà cap impacte visual ni estètic

El comú ha optat “per seguretat” per un mur de maçoneria i formigó per garantir l’estabilitat del camí ral de la Ruta de Ferro i descarta aturar les obres tal i com a demanat una part de la minoria

Obres al camí de l'Obaguet, a Arans.
Obres al camí de l'Obaguet, a Arans. apapma

El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, ha reconegut que en el subsòl del tram de camí, a Arans, que es va esfondrar pel pas d’un vehicle de gran tonatge que suposadament participava en l’adobament de la zona amb materials extrets de la reforma de la carretera general, hi haurà un mur de maçoneria i formigó, però que la part visible del mur de Pedra Seca seguirà la mateixa tècnica ancestral perquè no hi hagi cap mena d’impacte visual ni estètic. Mortés ha esgrimit raons de seguretat per justificar l’elecció de l’obra que s’està realitzant.

La qüestió de la reconstrucció del camí de l’Obaguet, denunciada per Apapma, ha centrat una part de la sessió del consell comunal ordinenc. El conseller de la minoria Enric Dolsa ha demanat que s’aturin les obres ara en marxa, que es retiri el formigó que s’ha ja dipositat al subsòl i que es reconstrueixi el mur de Pedra Seca tal i com estava. Però la petició de ben segur que no serà atesa. Tant Mortés com la també consellera de la minoria, en aquest cas de Movem Ordino, Sandra Tudó, han defensat que si hi ha tècniques més segures que l’emprada anys ah, cal optar per allò més segur tot i que en els acabats i estèticament s’acabi recorrent al sistema tradicional. I això és el que s’estaria fent.

El cònsol sí que ha reconegut que el camió que va provocar l’esfondrament del camí no hauria d’haver passat mai per aquell indret. Temps abans hi havia uns senyals, que haurien desaparegut, que prohibien la circulació per la zona a vehicles a partir d’un determinat tonatge. El causant del dany no hauria d’haver passat per allí i segons Mortés la seva assegurança s’haurà de fer segurament càrrec del cost de reparació del camí. Ara, també és cert que la senyalització no hi era i en conseqüència hi haurà un debat entre asseguradores -la comunal i la del vehicle- per comprovar qui ha d’assumir el cost dels treballs, que ascendeixen a uns 14.500 euros.

Una màquia a l'indret on es fan els treballs.

Relacionat

Apapma denuncia que el comú d’Ordino se salta a la torera la Pedra Seca

“El mur serà acabat amb Pedra Seca i visualment, externament, continuarà sent com era”, ha deixat clar Mortés que també ha estat contundent en afirmar, tot i les demandes de Dolsa, que la part del mur que queda enterrada en el subsòl contindrà formigó “per un tema de formigó”. El conseller de X’Ordino ha deixat clara “la nostra repulsa per aquesta actuació” i ha insistit en la necessitat d’aturar l’obra, una demanda que ni tan sols ha estat valorada per la majoria comunal.

La solució adoptada pel comú, que també va ser exposada a representants d’Apapma, els primers en denunciar la situació, tampoc no ha satisfet ni poc ni gens el col·lectiu ecologista, que a través de les xarxes socials han deixat clar que l’aparença que tindrà el mur, prefabricada, artificial, fa que “perdem patrimoni, perdem autenticitat, perdem història i perdem la memòria i el saber fer dels nostres padrins. En aquesta vall, com en totes les altres, l'acció humana les ha modelat, donant un paisatge, i ara els seus fills i descendents les estem desfigurant, faltant a la memòria col·lectiva d'aquells que ens van llegar un medi rural harmònic i autèntic”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending