L’ONU reconeix Andorra per ser el primer país en lliurar l’informe sobre l’acció climàtica nacional

David Forné participa a la COP29 de Bakú on ha rebut, de la mà del president de la conferència, el certificat que acredita que el Principat ha estat el primer en presentar la documentació davant de la comunitat internacional

Comentaris

LLIURAMENT DEL RECONEIXEMENT.
LLIURAMENT DEL RECONEIXEMENT. SFGA

El secretari d’Estat de Transició Energètica, David Forné, ha encetat aquest dilluns l’agenda de treball a la Conferència sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides (COP29) que se celebra aquesta setmana a la capital de l’Azerbaidjan, Bakú. La COP29 reuneix els països d’arreu amb la voluntat d’arribar a un punt d’acord per prendre mesures per assolir els objectius climàtics col·lectius del món. En aquesta primera jornada de treball, Andorra ha rebut el certificat, de la mà del president de la COP29, Mukhtar Babayev, que acredita que ha estat el primer país en presentar davant de l’ONU i la comunitatvinternacional l’Informe Bianual de Transparència (BTR).

Forné ha participat en la taula ministerial ‘Global Climate Transparency’ impulsada pel Japó, els Estats Units, la República de Sudàfrica, Itàlia i el Kazakhstan i ha estat en aquest marc on ha rebut el reconeixement esmentat. Andorra va entregar l’octubre del 2023, més d’un any abans de la data límit establerta que finalitza a finals d’aquest any, recull la informació relativa a l’històric d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) nacionals, els objectius de reducció de les mateixes, així com les mesures i polítiques que el país ha tirat endavant per lluitar contra el canvi climàtic.

WhatsApp Image 2024 11 18 at 11.04.41
Participació de David Forné en la reunió d'aquest dilluns. | SFGA

El secretari d’Estat ha ressaltat que rebre el distintiu per part de l’ONU, a través de la UNFCCC representa el reconeixement de la comunicat internacional a la tasca que està duent a terme Andorra en l’acció climàtica. “La transparència es converteix en una eina fonamental per fomentar la col·laboració global i garantir que les accions climàtiques tinguin impacte” i ha afegit que “ser transparents ens permet ser exigents amb la resta d’estats que tenen grans potencials de mitigació d’emissions”.

En aquest mateix sentit, i durant la seva intervenció a la reunió ministerial, Forné ha explicat que el procés de validació i revisió de la documentació lliurada a l’ONU també ha permès millorar la manera com Andorra recopila i entrega aquesta documentació. Fruit d’aquest aprenentatge, també podrà millorar la manera com la resta de països, que encara no han lliurat aquesta documentació, ho puguin fer. “Esperem que la nostra experiència pugui inspirar perquè sense una acció global, els efectes del canvi climàtic continuaran i afectaran de manera més severa els territoris de muntanya com Andorra”, ha recordat Forné.

Comentaris (13)

Trending