Més brossa i més generació d’energia al centre de tractament de residus

Ctrasa assegura que l’increment de producció energètica s’explica pel fet que l’aprofitament del procés de valorització de residus és cada vegada més eficient

Un moment de la reunió de la comissió de vigilància de Ctrasa.
Un moment de la reunió de la comissió de vigilància de Ctrasa. CTRASA

Més residus rebuts i més energia tèrmica produïda. Almenys durant el semestre que va del novembre passat a aquest mes d’abril en relació al mateix període anterior. Aquest és el balanç genèric que s’ha presentat durant la reunió de la comissió d’informació i vigilància (CIV) del Centre de tractament de residus (Ctrasa).

En total s’han rebut 26.902 tones de residus del novembre a l’abril, el que suposa un augment del 21% respecte al mateix període de l’any passat, any afectat per la crisis derivada de la pandèmia. La majoria d’aquests són residus sòlids urbans -els que es generen a les llars i comerços–, residus assimilables a urbans –els generats en indústries i de composició similar a la dels residus de les llars–.

En total s’han rebut 26.902 tones de residus del novembre a l’abril, el que suposa un augment del 21% respecte al mateix període de l’any passat i per cada tona de residus tractats ha generat de mitjana 0,66 MWh d’energia

Ctrasa ha generat de mitjana 0,66 MWh d’energia total per cada tona de residus tractats entre els mesos esmentats. Això representa un augment del 42,77% respecte al mateix període de l’any anterior. En total, el forn ha produït aquest semestre un 68,97% més energia que dotze mesos abans. En aquest període, s’observa un increment de l’electricitat venuda del 10,06% respecte al mateix període de l’any anterior. En la mateixa línia, l’energia tèrmica produïda ha estat de 8.424 MWh –l’equivalent a unes 840 llars–, el que és una variació del 345,56% respecte a 12 mesos abans.

Aquest increment de l’energia produïda s’explica pel fet que l’aprofitament energètic del procés de valorització de residus és cada vegada més eficient, que es van connectant cada cop més edificis a la xarxa de calor d’Andorra la Vella, i també per l’augment dels residus tractats. Finalment, a banda de la quantitat de residus tractats i la generació d’energia associada, en aquesta reunió de la comissió s’han presentat els resultats dels plans de vigilància corresponent a l’any 2021 que posen de manifest que globalment no hi ha un impacte significatiu de la instal·lació sobre el medi ambient.

La comissió d’informació i vigilància de Ctrasa compta amb la participació del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, representants del ministeri de Salut, del comú d’Andorra la Vella i d’un representant dels cònsols, així com de les associacions de defensa del medi ambient i de veïns de la zona. Té l’objectiu de promoure la informació als ciutadans en relació al funcionament de la instal·lació, els impactes d’aquesta sobre la salut pública i el medi ambient.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending