Més del 90% de les sol·licituds del Pla Renova són per eficiència energètica i plaques solars

El 2022, l’executiu ha rebut 367 sol·licituds que han esgotat els 3,5 milions previstos i han obligat a tancar “de forma cautelar” la convocatòria

Carles Miquel i Albert Gomà en la roda de premsa de balanç del Pla Renova 2022.
Carles Miquel i Albert Gomà en la roda de premsa de balanç del Pla Renova 2022.

Satisfacció total al Govern per l’acollida del Pla Renova del 2022. Les dues convocatòries,  Renova clàssic i l’especial estalvi, han trencat totes les barreres esgotant els 3,5 milions de pressupost previst per l’executiu. Així ho han notificat aquest migdia el director de l’Oficina de l’energia i del Canvi climàtic, Carles Miquel, que ha especificat que el 92% de les sol·licituds han estat dirigides a millorar l’eficiència energètica i a la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

En aquest sentit, Miquel ha volgut recordar que el pressupost inicial en la primera convocatòria era de 2 milions d’euros, per donar continuïtat a les sol·licituds 2021 que no van poder ser ateses i als nous projectes 2022. A aquesta dotació, al mes de maig es va obrir una d’extraordinària d’1,5 milions, destinada a habitatges, de residència principal, d’una superfície inferior o igual a 130 metres quadrats o edificis amb un mínim del 70% dels habitatges de residència principal amb la mateixa grandària i a les plaques solars. “La gent ha preferit no rehabilitar la seva instal·lació, sinó que fa el pas a les energies renovables”, ha posat de manifest Miquel, tot puntualitzant que és una tendència que ja es veia en les anteriors convocatòries.

Des de l’executiu confirmen que “la gent ha preferit no rehabilitar la seva instal·lació, sinó que fa el pas a les energies renovables”.

Dels 3,5 milions en global, com ha especificat el cap d’unitat de l’Oficina de l’Energia i del Canvi climàtic, Albert Gomà, s’han rebut 367 sol·licituds per un import de 4,6 milions. Per aquest motiu, el Govern s’ha vist ‘obligat’ a “tancar, de forma cautelar” la convocatòria d’enguany. A poc a poc es van resolent les demandes entrades i ja s’han atorgat 1,85 milions.

Gomà ha volgut concretar xifres. En aquest sentit, ha indicat que el 2022 s’han rebut, 367 sol·licituds: 124 d’eficiència energètica, més concretament per canviar finestres, 43 per fer canvis de calderes i 121 per instal·lacions fotovoltaiques. Totes elles, signifiquen 3.219.231,61 milions d’euros en concepte d’ajut per un import total de les obres de 17.624.255,48. En aquest sentit, Gomà ha especificat que “per cada euro que ha posat el Govern, s’han mogut 5,47”. Cal recordar que per les finestres, l’ajut és del 30%, pels canvis de calderes s’enfila al 40%, el mateix percentatge que per la instal·lació de plaques solars.

Actualment, al país hi ha 155 instal·lacions que generen uns 6,3 GWh, aproximadament, el que equival a cobrir el consum d’energia equivalent a 1.800 llars.

Des del ministeri de Medi Ambient s’ha volgut ressaltar les instal·lacions fotovoltaiques. En aquest sentit, han apuntat que, actualment, hi ha 155 instal·lacions que generen uns 6,3 GWh, aproximadament, el que equival a cobrir el consum d’energia equivalent a 1.800 llars.

La satisfacció, però, com ha ressaltat Miquel, no és només per la convocatòria del 2022, sinó de tota la trajectòria d’aquests ajuts. Des del 2011 fins ara, han rebut 2.699 sol·licituds d’ajuts, s’han sol·licitat 16,2 milions d’euros per ajuts i 17,0 com a préstec i s’han atorgat 11,1 milions en ajuts i 13,4 de préstec. Finalment, Miquel ha destacat que des de l’inici del Renova, el pla ha generat activitat econòmica per un total de 104 milions d’euros.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending