Més de 100 propostes d’alumnes per a escollir el logotip d’Andorra com a Reserva de la Biosfera

Un dels requisits indispensables per poder presentar la candidatura a la Unesco és que, durant el temps de preparació, s’incloguessin processos participatius

Marc Gelabert i Marc Font a la roda de premsa.
Marc Gelabert i Marc Font a la roda de premsa.

S’inicia el concurs nacional per triar el logotip de la candidatura d’Andorra per ser reserva de la biosfera de la Unesco. Els alumnes de segon cicle d’educació secundària dels col·legis han presentat 102 propostes, entre les quals s’escollirà la guanyadora. Marc Gelabert, secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació ha explicat que, en el projecte de candidatura, un dels indispensables era que s’incloguessin processos participatius, “perquè la ciutadania també formés part”.

Entre les diferents accions que s’hi van valorar, Gelabert ha destacat que aquesta iniciativa complia un doble objectiu. Per una banda, tot i que no era necessari per presentar la candidatura, “tenir un logotip genera una identitat i un sentiment de pertinença”. Per un altre costat, fer partícips als nens del que implica ser reserva de la biosfera, que coneguessin el concepte i el poguessin entendre. S’han escollit els joves de tercer i quart, el segon cicle d’educació secundària, “perquè ja han tractat les matèries relacionades amb el procés de la Unesco a classe”. A més, Gelabert ha indicat que, amb aquest primer apropament, “podem establir unes bases per futures dinàmiques participatives amb els joves”.

Marc Font, membre d’ActuaTech i coordinador tècnic de la candidatura, ha explicat que el procés participatiu s’ha dividit en quatre fases. La primera d’elles ha implicat el trasllat d’informació als joves, als quals se’ls va animar a sortir i conèixer el territori i els elements que podien formar part del seu dibuix. A continuació es va obrir el temps per a la creació del logotip, que va finalitzar el 26 de maig.

Avui, 1 de juny, s’inicia el temps per a la votació telemàtica de les propostes que han presentat els diversos centres educatius. Hi pot participar tota la població fins al15 de juny. A més, en el procés de selecció també hi participarà un comitè tècnic, que escollirà aquells dibuixos que els semblin que han d’estar a la següent fase. En total, es podran premiar entre dues i una proposta per cada centre escolar.

Finalment, en setembre es farà públic el guanyador o la guanyadora del concurs. Font ha indicat que, el logotip escollit, podrà ser reeditat o perfilat pel comitè d’experts tècnics, però sense que perdi la seva essència. “Donarem certes pautes perquè volíem que els joves desenvolupessin la seva imaginació i volem respectar-ho”, ha assegurat.

Gelabert ha explicat que, per mantenir aquest vessant participativa de la població, s’estan calendaritzant reunions amb diferents associacions vinculades amb la temàtica de la candidatura per al setembre. “Volen que siguin bidireccionals, que ens traslladin les seves inquietuds, neguits i expectatives i poder donar resposta i incloure-les a la proposta. D’aquesta manera, esperem al llarg del 2022 poder entrar la candidatura”.

Etiquetes

Comentaris

Trending