Un grup de joves engega batudes a la muntanya per netejar-la

Van començar al juliol i, de moment, ja han fet quatre sortides en les quals han recollit brutícia de diferents punts del país

Brossa recollida en una de les sortides del grup Mountain Trashers
Brossa recollida en una de les sortides del grup Mountain Trashers

El ‘creador’ d’aquesta iniciativa és l’Arnau Calvet, un jove andorrà amant de la muntanya. “En les meves sortides per fer esport veia que hi havia moltes deixalles, i se’m va ocórrer la idea”, apunta. Així va néixer Mountain Trashers a finals de juliol, amb l’objectiu de netejar punts emblemàtics del país.

Calvet compta amb l’ajuda de dues noies també implicades en la neteja de les muntanyes, l’Alba Gomes i la Marta Muñoz. Tots tres van crear un perfil a Ies xarxes socials i un grup obert a una aplicació de missatgeria, on poden comunicar-se amb tots aquells interessats en apuntar-se a aquesta iniciativa. “A les sortides som normalment entre cinc i set persones, però al grup som pràcticament seixanta”, explica Calvet.

Mountain Trashers també ha tingut la col·laboració dels comuns d’Encamp i de Sant Julià de Lòria, que els han facilitat guants i bosses per poder recollir les deixalles. Per escollir els llocs on fan les sortides generalment es guien per aquelles zones que són punts de reunió per fer botellots, tot i que també compten amb l’assessorament d’un agent de policia. “Intentem buscar aquells llocs que sabem que podrem recollir i que és punt de reunió habitual”.

Aquest diumenge el grup té preparada la seva pròxima sortida, en aquest cas a la Comella. Ja han visitat Engolasters, el Forat Fosc i altres espais característics i altament turístics en aquesta època. El grup té intencions d’allargar aquesta iniciativa més enllà de l’estiu, tot i que alguns d’ells marxen per estudiar fora, “quan vinguem volem seguir organitzar-ne”.

En les quatre sortides que ja ha pogut fer aquest grup, s’han recollit fins a quatre bosses industrials plenes de deixalles. Pot no semblar molt, però, tal com explica Calvet, “som pocs i estem entre mitja hora i tres quarts”. Vist així, la percepció de la quantitat canvia. Principalment es troben gots de plàstic o botelles, però també han tret tota mena de deixalles, “elements de ferro, rodes de cotxe i una altra cosa que ens trobem molt són preservatius”.

L’objectiu de Mountain Trashers no és únicament de fer sortides per recollir brossa, “volem aprofitar les ocasions per conèixer gent nova amb els nostres mateixos interessos”. A més, a les xarxes socials tracten de conscienciar de la importància de no tirar els residus a la muntanya, “primer hem començat per netejar-la, però el ideal seria que no la embrutàrem pas”.

Comentaris (12)

Trending