Govern atorgarà ajuts de 3.000 euros per hectàrea per obtenir el segell de producció ecològica

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha desenvolupat una certificació d’acord amb els estàndards europeus per “respectar el medi ambient i la biodiversitat” del país

La ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó i el director d'Agricultura, Josep Casals, durant una roda de premsa.
La ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó i el director d'Agricultura, Josep Casals, durant una roda de premsa. Cristian Cortés

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat obrirà el termini el pròxim dimecres -un cop es publiqui al BOPA el reglament- per obtenir la primera certificació ecològica del Principat, adaptada als estàndards i requisits europeus i a disposició de tots els agricultors i ramaders del país. En aquest sentit, Govern concedirà ajuts, tant per facilitar la conversió dels productes en qüestió -uns 3.000 euros per hectàrea-, com per fer front a les despeses administratives per obtenir el segell. La iniciativa respon a la demanda del sector, el qual ja està apostant per aquest tipus de cultius.

El reglament, aprovat la setmana passada, desenvolupa el marc normatiu que regula la producció ecològica i els diferents règims de qualitat. Aquest instrument jurídic permetrà que els productes andorrans puguin ser considerats com a equivalents als europeus i, en cas que els productors vulguin exportar al mercat comunitari, no es requeriran requisits addicionals.

Els cultius hauran de passar per un procés de conversió que pot durar d’un a tres anys, depenent del producte en qüestió.

El director d’Agricultura, Josep Casals ha explicat alguns dels requisits en diferents supòsits. Així doncs, els productes de l’horta, les confitures i melmelades s’hauran de produir en sòls lliures de fertilitzants i adobs de síntesi i aplicant pràctiques agràries que siguin respectuoses amb el medi natural, sense emprar productes fitosanitaris contra les plagues. Altres produccions, com ara la del vi, hauran de realitzar-se amb productes que hagin estat cultivats de la mateixa forma. En el cas dels ous, les gallines hauran de criar-se en les condicions adequades de benestar i amb aliments que no continguin antibiòtics, promotors de creixement, etc. “Els cultius hauran de passar per un procés de conversió que durarà uns dos anys de mitjana”, ha afegit Casals.

Respecte al distintiu, una vegada els operadors obtinguin la certificació independent, la qual s’haurà de renovar cada any, podran utilitzar un logotip de certificació ecològica. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha defensat que “creiem que els ciutadans valoren cada vegada més els productes de proximitat i aquesta acció és una aposta per a aconseguir diversificar una producció que respecti el medi ambient i la biodiversitat del Principat”.

Pel que fa al sistema de regulació, intervindran tres actors. Per un costat, l’autoritat competent, en aquest cas el ministeri. Per l’altre, l’autoritat de control, un òrgan interministerial -com pot ser agricultura, salut o consum-, en qui l’autoritat competent delega funcions i, per últim, els organismes de control, que són entitats privades autoritzades en les quals també es poden delegar funcions.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending