L’etiqueta energètica als cotxes s’implementarà de forma progressiva

Els vehicles ja matriculats l’obtindran segons vagin superant la ITV, mentre que els nous la rebran des de l’Automòbil Club (ACA) quan se’ls faciliti la matrícula

Carles Miquel, posant l'etiqueta a un dels vehicles de Govern.
Carles Miquel, posant l'etiqueta a un dels vehicles de Govern. G. P.

 La implementació de l’etiqueta energètica al parc automobilístic serà progressiva. S’iniciarà a partir de dilluns vinent i tots els cotxes l’aniran rebent a partir que passin per la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). Per la seva banda, els nous ja la rebran quan l’Automòbil Club (ACA) els faciliti la matrícula. La mesura, segons s’ha explicat des del Govern, Carles Miquel, té una finalitat informativa, especialment als usuaris, però s’ha apuntat que, en el futur, el QR del distintiu podrà aportar més dades sobre el cotxe i, fins i tot, substituir l’adhesiu de la ITV.

La distribució de l’etiqueta es farà a partir de dilluns, seguint el que marca una de les disposicions del nou Codi de Circulació, afegida en el tràmit parlamentari del projecte legislatiu. No es farà, però, de cop. Es considera més convenient una implementació progressiva, a través de dues vies.

Per un costat, els vehicles nous ja en disposaran des del primer moment. Serà l’ACA l’encarregada de donar-los l’etiqueta al mateix temps que la placa de matrícula. Pel que fa a aquells que ja es troben en circulació, seran els tècnics de la ITV els responsables de facilitar-la quan cada usuari dugui el cotxe allà. Per tant, en la majoria de casos, al llarg del pròxim any l’aniran aconseguint. Quedaran, però, aquells vehicles de recent compra que durant els primers exercicis de vida no han de passar aquesta inspecció.

El cost de l’etiqueta serà de 4 euros. Segons ha explicat el director d’Energia i Transports, Carles Miquel, la intenció de la mesura és “informativa”, ja que “aportarà dades a l’usuari de l’eficiència i el consum del seu vehicle”. Tot i això, el distintiu també incorpora un QR que dona accés a la informació del mateix. I que, en un futur, podria incorporar més dades. Entre elles, per exemple, el detall de la ITV i, per tant, permetent que es pugui suprimir aquest adhesiu.

L’etiqueta cataloga els vehicles en diferents categories en funció del nivell de contaminació que generen. Va des de la Z, de cap emissió, fins a l1, que és el més nociu per al medi ambient. En cap cas, però, això suposarà una limitació a la circulació d’aquests darrers cotxes. El que sí que s’ha advertit és que no complir amb la disposició pot comportar una sanció, seguint el règim que estableix el Codi de Circulació.

Comentaris (19)

Trending