L’estiu arriba aquest dissabte amb un augment notable de les temperatures

La previsió per als propers tres mesos és, inicialment, de temperatures per sobre de la mitjana i precipitacions escasses al país

Una vista de Sant Julià de Lòria des de la muntanya de Rocafort.
Una vista de Sant Julià de Lòria des de la muntanya de Rocafort. Toni Solanelles

L’arribada de l’estiu astronòmic, a darrera hora d’aquest dissabte (23.44 hora local) vindrà acompanyat de l’anticicló que aportarà un domini marcat del sol i un augment notable de les temperatures. La previsió inicial del Servei de Meteorologia de Govern per als propers tres mesos és que les temperatures estiguin per sobre de la mitjana i que les precipitacions siguin més aviat escasses.

Segons el servei meteorològic, “si bé els darrers dies hem tingut el domini de les baixes pressions a la nostra latitud a causa del bloqueig anticiclònic d’Escandinàvia, durant els propers dies l’anticicló de les Açores guanyarà terreny i, sobretot a partir d’aquest diumenge, tindrem un notable augment de temperatures i una àmplia presència del sol”. Aquest dissabte encara s’espera que creixi la nuvolositat “a la tarda que pot deixar algun ruixat dispers després d’un matí assolellat, però a partir de diumenge el sol dominarà durant tot el dia, almenys fins dimecres, amb l’excepció del creixement de núvols de bon temps durant les tardes”.

L’exemple d’alternança entre períodes secs i períodes inestables el trobarem la setmana vinent, quan fins dimecres dominarà el vent de nord amb dies ben assolellats. A partir de dijous es preveu que el vent pugui canviar a sud-oest i puguin créixer nuvolades que deixin ruixats

La tendència per aquest estiu és que “es reforci l’anticicló de les Açores. Aquesta configuració atmosfèrica implica que el vent dominant sigui de component nord i per tant impedeixi la formació de tempestes de tarda. Ara bé, lleugers moviments d’aquest anticicló i el propi vent de nord poden afavorir l’arribada d’ondulacions atmosfèriques (tàlvegs o corrent en jet per als més avesats al vocabulari meteorològic) que augmentin la inestabilitat en alçada”. Aquesta inestabilitat pot traduir-se  en tempestes de tarda si les condicions són favorables a la convecció.

L’exemple d’alternança entre períodes secs i períodes inestables el trobarem la setmana vinent, quan fins dimecres dominarà el vent de nord amb dies ben assolellats. A partir de dijous es preveu que el vent pugui canviar a sud-oest per l’aflorament d’una dorsal anticiclònica del nord d’Àfrica i poden créixer nuvolades de tarda que deixin tempestes al Principat. En tot cas, la previsió del dia a dia s’haurà d’anar seguint, però la previsió estacional  ens indica que la tendència (la mitjana del conjunt dels mesos) dels propers tres mesos serà de temperatures per sobre de la mitjana i precipitacions escasses a Andorra.

El motiu serà, manté el servei de meteorologia nacional, que “les altes pressions dominaran a la nostra latitud i aportaran invasions de masses d’aire càlid”. Pel que fa a les precipitacions, l’anticicló provocarà que la pluviometria estigui dominada pel comportament tempestuós, per tant, es preveu una distribució de precipitacions irregular, tant en espai com en el temps, doncs podem tenir llargs períodes sense precipitacions.

Etiquetes

Comentaris

Trending