L’eruga del pi ‘envaeix’ els boscos i posa en perill els gossos

(AMB VÍDEO) Com a mínim dos cans a les Pardines han patit lesions greus degut al contacte amb els pèls de la processionària, que contenen una substància tòxica anomenada taumetopeïna

Comentaris

UNA ERUGA VISTA PER ARINSAL FA POCS DIES.
UNA ERUGA VISTA PER ARINSAL FA POCS DIES.

Si vostè és propietari d’un gos o, pel que sigui, treu algun ca a passejar per la muntanya, vagi molt en compte. L’increment de les temperatures, el suau hivern que estem tenint també al Principat, facilita la sortida del niu de les erugues del pi, les erugues de la processionària, que esdevenen un important perill, especialment, pels gossos. De fet, que hagi transcendit, com a mínim dos animals han patit lesions greus els darrers dies arran d’haver contactat amb erugues a la zona de les Pardines, a la parròquia d’Encamp.

D’erugues aquests dies n’hi ha per tot arreu. Són molt visibles i fan relativa impressió. També depèn, és clar, d’aquella o d’aquell que la vegi. El seu cicle biològic fa que, a la primavera, amb la pujada de les temperatures, les erugues surtin dels seus nius i, guiades per una femella, surtin alineades a buscar un lloc en el qual enterrar-se i formar les crisàlides.

L’alineació i moviments de la processionària pot cridar l’atenció del gos, i fer que s’acosti per a ensumar-les o intentar jugar amb elles. També pot trobar nius d’eruga que han caigut a terra i el ca podria intentar agafar-los. Les conseqüències d’aquest contacte amb les erugues o amb els seus nius poden ser molt perilloses.

El contacte directe amb els pèls de la processionària és la principal amenaça contra els peluts. Aquests pèls contenen una substància tòxica anomenada taumetopeïna que, en contacte amb la pell o les mucoses, produeixen alliberament d’histamina, podent ocasionar lesions greus per inflamació i necrosi de teixits. De fet, per exemple, en un dels casos d’afectació lligats a les Pardines s’haurà d’amputar un tros de llengua de l’animal.

Els gossos, generalment, s’acosten a la processionària amb les seves potes o la seva boca, de manera que els símptomes que normalment es detecten si l’animal s’ha exposat a la processionària solen ser nerviosisme, intents ràpids d’empassar-se la saliva, tocar-se la cara o la boca amb les potes, hipersalivació i edema o inflamació de la zona de contacte.

Comentaris (7)

Trending