La construcció fa augmentar els residus un 3,3% el 2021

L’increment de l’activitat en el sector genera un 14% més de deixalles, mentre que la recollida selectiva es manté en dades similars a les del 2020 amb un 47% de reciclatge

Un instant de la reunió de la Comissió de Coordinació i Desenvolupament del Pla Nacional de Residus.
Un instant de la reunió de la Comissió de Coordinació i Desenvolupament del Pla Nacional de Residus.

El nombre de residus creixen un 3,3% el 2021, principalment per l'increment de l'activitat en la construcció que ha generat un 14% més de deixalles que el 2020. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, es planteja reunir amb el sector per tractar el tema i trobar una solució. D'altra banda, l'ús de les bosses de plàstic cau un 90% en tres anys, mentre que la recollida selectiva es manté en el 47% de reciclatge i ja es treballa per aconseguir augmentar aquesta xifra fins al 65%, com s'inclou en els objectius de la Unió Europea.

El 2021 es van recollir 137.731 tones de residus, un 3,3% més que l'any anterior. Així ho ha compartit aquest matí la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, amb la resta de membres de la Comissió de Coordinació i Desenvolupament del Pla Nacional de Residus que han pogut comprovar que aquest increment ve donat principalment per la construcció amb un 14% més de residus que el 2020. Precisament, sobre aquest increment, Calvo ha manifestat la seva voluntat de reunir-se amb el sector per "trobar línies de treball amb ells per poder compensar al màxim aquestes terres i pedres en l'espai on es desenvolupa l'obra i mirar de minimitzar els residus" que generen.

"Amb la llei d'economia circular encara reforçarem més la prevenció dels productes de plàstic, perquè desenvoluparem un decret que prohibirà altres productes de plàstic d'un sol ús"

D’altra banda, Calvó ha volgut destacar la reducció de bosses de plàstic d’un sol ús i és que ha apuntat que la seva utilització ha caigut un 90% des de fa tres anys, quan va entrar en vigor el seu pagament. D’aquest, un 30% en el darrer any. En aquest sentit, la ministra ha avançat que una vegada s'aprovi la llei d'economia circular, que es troba a tràmit parlamentari, "encara reforçarem més la prevenció dels productes de plàstic, perquè desenvoluparem un decret que prohibirà altres productes de plàstic d'un sol ús".

Pel que fa a la recollida selectiva, els resultats són similars als del 2020 i situa en un 47% els residus reciclats. Una dada que, com ha recordat Calvó, s’apropa al 50% que marca el Pla Nacional de Residus i que donen “donem per assolit”. Un percentatge que pel representant dels comuns a la comissió, David Astrié, és “positiva” venint de la Covid-19, i que s’ha aconseguit gràcies “a la col·laboració de tots els comuns juntament amb Govern”.

Un grapat de residus a una de les deixalleries.

Relacionat

Gairebé 35.000 tones de residus recollides durant el 2021

D’altra banda, aquesta trobada de la comissió també ha servit per continuar treballant en el text del nou Pla de residus i que inclourà els objectius de la Unió Europea, que marquen aconseguir un 65% de reciclatge de cara el 2035. Per arribar-hi, com ha apuntat Calvó, caldran “accions específiques i conscienciació a la població”.

L’abocador, a la reunió de cònsol

Calvó ha emplaçat als comuns a trobar una solució per pal·liar els efectes del tancament de l’abocador de Beixalís. En aquest sentit, Astrié ha assegurat que és un dels punts que estan en l’ordre del dia de la pròxima reunió de cònsol que tindrà lloc la setmana vinent. El cònsol menor de la capital ha anat més enllà i ha especificat “cada comú ha de valorar quins són els llocs que podrien acollir una instal·lació d'aquest tipus. Hi ha parròquies que poden i d'altres que no”. El que està clar és que se’n parlarà i ha de sortir una proposta.

Etiquetes

Comentaris

Trending