El confinament porta una cria de trencalòs al país

És el setè poll d’aquesta au rapinyaire que neix al Principat des del 2004, des que es fa el seguiment de la reproducció de l’espècie

https://youtu.be/SnCHkb1GeBU

Just quan esclatava la pandèmia al Principat, al niu que té la parella de trencalossos que hi ha controlada al país esclatava l’ou que la femella havia posat durant el mes de gener. Naixia el setè poll de trencalòs de que es té constància des del 2004, quan es va posar en marxa el seguiment de la reproducció de l’espècie. El naixement amb èxit d’aquest nou exemplar de l’au rapinyaire, que va volar del niu a final del mes passat ha estat molt celebrada pels banders i els tècnics de Medi Ambient, que coordinen el projecte.

Els banders ha fet el seguiment continuat i a distància durant la temporada 2019-2020 de la nidificació de l’única parella de trencalossos que nidifica a Andorra. La femella va fer la posta durant el mes de gener i la segona quinzena del març va néixer un pollet que ha evolucionat favorablement i s’ha esquerat del niu amb èxit a finals de juny. La darrera observació del poll al niu és del dia 26 de juny.

Amb el naixement d’aquesta nova criatura de trencalòs, ja són set, com s’ha dit, els polls d’aquesta au que s’han criat amb èxit des que el 2004 es va iniciar el seguiment de la reproducció segura de l’espècie. L’observança de l’espècie implica la feina i la col·laboració dels membres del cos de banders i els tècnics del departament de Medi Ambient que, per tal d’afavorir la nidificació i la cria de trencalòs, han fet aportacions complementàries a un punt d’alimentació suplementària (PAS) localitzat en una zona cèntrica del país.

A Andorra la consolidació d’una única parella nidificant i el fet que sigui una espècie amb un baix èxit reproductor fa que l’espècie sigui considerada en perill d’extinció

El trencalòs (Gypaetus barbatus) que pot assolir una envergadura de 2,80 metres, és un dels grans rapinyaires diürns que es poden trobar a la serralada pirinenca. Pertany a la família Accipitridae de l’ordre falconiforme i és una de les aus més amenaçades d’Europa. Tot i que la població pirinenca és la més important i encara viable de tot el continent, a Andorra la consolidació d’una única parella nidificant i el fet que sigui una espècie amb un baix èxit reproductor fa que l’espècie sigui considerada en perill d’extinció.

Els darrers deu anys s’han detectat nou postes de les quals només tres han finalitzat amb èxit, amb polls esquerats el 2011, 2016 i 2018. Aquest voltor és imprescindible en la cadena tròfica, ja que s’encarrega d’eliminar les restes dels cadàvers a la muntanya atès que la seva dieta és predominantment osteòfaga. L’estratègia de llençar contra les pedres les restes òssies grans per poder-les ingerir és la que li dona el seu nom.

Etiquetes

Comentaris

Trending