Comença amb bones expectatives i rècord d’exemplars la setmana de l’isard

La Federació de caça destaca que aquest elevat nombre es deu a la bona gestió que s’ha fet des del col·lectiu en anys anteriors durant aquest període

Isards durant la setmana cinegètica de l'any passat.
Isards durant la setmana cinegètica de l'any passat.

Per primera vegada, la setmana de l’isard comença amb una anella per cada tres caçadors. El rècord s’ha anat batent any rere any, però en aquesta ocasió l’elevat xifra d’exemplars dóna unes expectatives força elevades per al col·lectiu, que ha començat aquest matí el primer dia. Des de la Federació de Caça i Pesca (Facip) s’assegura que aquest augment progressiu d’isards és gràcies a la bona gestió que se n’ha fet durant les temporades anteriors.

“Per primera vegada hi ha una anella per tres caçadors, vam començar amb una per cinc, després quatre, i ara tres, i això és realment a la bona gestió que fa el col·lectiu de la fauna en general”, apunta el president de la Facip, Josep Maria Cabanes. Aquest dissabte es va portar a terme la muntada del campament, que ja és “tradicional i ritual al llarg de les últimes dècades”, i aquest diumenge ha donat començament una setmana de l’isard de rècord.

L’any passat la setmana va acabar amb bones sensacions i amb el 80%, aproximadament, de les peces caçades. Aquest any, Cabanes assegura que “les previsions són molt millors”. El motiu principal és, ha insistit el president, la “bona gestió” que s’ha fet en temporades anteriors. Concretament, el fet de “no tirar a la cabra, i que pugui criar i cada any tenir més exemplars, per això ens creix contínuament la manada d’isards a la muntanya”.

Un grup d'isards divisat aquest dijous pels banders.

Relacionat

Cada tres caçadors podran abatre un isard a la setmana cinegètica amb rècord d’exemplars

En aquest sentit, Cabanes ha volgut remarcar l’apreciació per part dels agents rurals catalans en una trobada que es va dur a terme dies enrere. “Nosaltres escollim, i ells deien que ens estaven mirant i no entenien per què no tiràvem”, explica, “nosaltres som prudents, perquè ja n’hi ha molt i no cal tirar el primer que es veu, se’n pot triar un i que sigui guapo, i això és un plaer”. A més, Cabanes també ha posat en relleu la col·laboració contínua amb els banders, “que col·laboren de forma absoluta, ens ajuden molt i són molt mil·limètrics i molt professionals”.

El relleu generacional “és imprescindible perquè continuï passant el que està passant ara i cada any siguem més”. Aquesta setmana de l’isard s’han sumat entre 25 i 30 nous caçadors, que “és el creixement habitual”

També assenyala que “el col·lectiu està d’enhorabona perquè no hi ha cap malaltia entre els isards”. Aquest punt és incontrolable, però igualment fa que “puguem estar contents”, així com tenir la il·lusió que “faci bon temps”. També és motiu d’alegria per a la Facip el nombre de nens i nenes que s’ha interessat en la caça, “són molts els qui volen pujar al campament i aprendre dels pares”. Aquest relleu generacional, apunta Cabanes, “és imprescindible perquè continuï passant el que està passant ara i cada any siguem més”. Aquesta setmana de l’isard s’han sumat entre 25 i 30 nous caçadors, que “és el creixement habitual”.

El més important, remarca Cabanes, “és explicar la gent jove que no anem a assassinar, anem a gestionar, no perquè vegis un ja has de tirar”. En aquest sentit, des de la Facip es posa l’accent en la prudència. Cabanes assegura que cada cop el col·lectiu està més conscienciat pel que fa als incompliments, i estan molt avisats per part de la federació. “Vigila i fixa’t bé on estan els companys són paraules màgiques que es repeteixen permanentment en el moment de planificar”, indica, “al campament les diem constantment, sobretot si hi ha algú nou, li indiquem com ha de tirar, perquè un tret és un minut, però les conseqüències són per sempre”.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending