Cada tres caçadors podran abatre un isard a la setmana cinegètica amb rècord d’exemplars

Els recomptes permeten detectar 1.300 animals, dels quals 327 són cabrits; es podran fer 201 captures entre l’11 i el 18 de setembre i 28 més al vedat d’Enclar

Un grup d'isards divisat aquest dijous pels banders.
Un grup d'isards divisat aquest dijous pels banders. BANDERS

Rècord d’isards a la muntanya, multitud de cabrits vistos altres anys i una anella cada tres caçadors. És a dir, cada tres caçadors podran abatre un dels 1.300 animals que s’han detectat per les muntanyes del Principat. Això sí, els 327 cabrits que s’inclouen en aquesta xifra són intocables. La setmana de l’isard, doncs, de l’11 al 18 de setembre, per als amants de la cinegètica s’augura esplendorosa.

La comissió de seguiment de la caça, presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, s’ha reunit aquest divendres per aprovar els plans de caça de l’isard del 2022. Per la presa de decisió eren claus les dades obtingudes dels recomptes que s’han fet sobre el terreny i la presència o no -que ha estat que sí- d’exemplars joves. S’han comptabilitzat un total de 1.300 isards en tot el territori, la xifra més alta mai registrada. La dada absoluta continua demostrant la tendència a l’alça registrada els darrers anys que demostra que la població va en augment, afavorida per l’important nombre de cabrits detectats enguany (327 cabrits) i també mostra el bon estat de la cabana al país, tal i com ja va avançar l’Altaveu.

Si la xifra d’isards és la més alta mai registrada, el nombre de caçadors no perd pistonada: 625, 24 més que l’any passat

Després de la reunió s’ha aprovat l’ordre ministerial que fixa en 201 el total de captures permeses per a la setmana de la caça de l’isard i de 28 isards en el vedat de caça d’Enclar. S’ha establert que la setmana de l’isard se celebrarà del 11 al 18 de setembre. El nombre total de captures previstes per aquest període té en compte la població d’isards en terreny cinegètic comú i en els vedats de caça de Xixerella, Sorteny i Ransol, que és d’un total de 1.007, superior als isards comptabilitzats l’any anterior (973), i també té en compte l’índex de creixement. L’any passat es va permetre abatre 165 animals a la setmana cinegètica per excel·lència i vint més a Enclar.

Com s’ha dit, i d’acord amb la normativa s’ha establert que el nombre total de captures permeses que es podran caçar durant la setmana de l’isard és d’un exemplar per cada colla d’un mínim de tres caçadors. Enguany, s’han inscrit un total de 625 caçadors, 24 més que l’any passat. Les dates previstes per constituir les colles de caça de l’isard, mitjançant el web www.e-tramits.ad, són del 25 al 31 d’agost, ambdós inclosos. Les anelles de captura es podran recollir del 5 al 16 de setembre al servei de Tràmits del Govern.

Un exemplar jove d'isard captat aquests dies pels banders.

Relacionat

Una nodrida presència de cabrits a la muntanya augura una bona setmana de caça de l’isard

En la reunió de la Comissió s’ha recordat el manteniment del punt de control cèntric amb l’objectiu de facilitar al caçador el control de la peça capturada, tot i mantenir l’obligació de comunicar la captura als banders. Els representants ministerials han agraït la participació dels caçadors en els recomptes.

VEDAT D’ENCLAR

En referència al vedat de caça d’Enclar s’han comptat 293 exemplars. La població del vedat ha augmentat respecte l’any anterior (244). La comissió de caça ha aprovat el pla de caça d’aquest vedat amb un total de vint-i-sis captures selectives i dues de trofeu mascle el que representa un índex de captura del 9.5%. El sorteig per aquest pla de caça està previst pel dia 1 de setembre.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending